Spróbuj tego pysznego deseru z warstwą jabłkową i polewą z orzechów laskowych. Po raz pierwszy spróbowałam tego ciasta na przyjęciu urodzinowym przyjaciółki. Tak bardzo mi smakował, że postanowiłam zrobić go w domu. Okazało się, że wszystkim członkom rodziny również smakował.
[co_będziemy_potrzebować].
W sprawach podstawowych:
- 0,5 kg mąki
- 200 g margaryny
- 100 g cukru (można mniej)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki stołowe miodu
- 1 łyżka mleka
Warstwa jabłka:
- 1 kg jabłek
- 2 galaretki zielone
MASŁO ORZECHOWE:
- 120 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g cukru
- 3 łyżki stołowe mleka
- 3 łyżki miodu
- 120 g masła
Taca 18 x 22 cm
[how_will_we_proceed]
Na stolnicę wysyp mąkę, wbij jajko i wymieszaj. Dodać miękką margarynę i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagnieść na jednolite ciasto.
2. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę.
3. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz do uzyskania brązowego koloru (około 10-12 minut).
4. Jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do głębokiego garnka, zalać wodą i podsmażyć. Dodać galaretkę i dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
5. Wszystkie składniki mieszanki orzechowej umieścić w rondelku i doprowadzić do delikatnego wrzenia. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
6. Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
7. Duży arkusz ciasta kruchego przekroić na pół.
8. Na jednej połówce ułożyć łyżkę masy jabłkowej, przykryć drugą połówką, a na wierzchu położyć schłodzoną półtłustą masę orzechową.
9. Umieść deser w lodówce, najlepiej na całą noc.
Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.