Strona główna PRZEPISY Pyszny deser z warstwą jabłek i polewą z orzechów laskowych

Pyszny deser z warstwą jabłek i polewą z orzechów laskowych

Spróbuj tego pysznego deseru z warstwą jabłkową i polewą z orzechów laskowych. Po raz pierwszy spróbowałam tego ciasta na przyjęciu urodzinowym przyjaciółki. Tak bardzo mi smakował, że postanowiłam zrobić go w domu. Okazało się, że wszystkim członkom rodziny również smakował.

latino
Źródło: prostyprzepisna.pl

[co_będziemy_potrzebować].

W sprawach podstawowych:

  • 0,5 kg mąki
  • 200 g margaryny
  • 100 g cukru (można mniej)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki stołowe miodu
  • 1 łyżka mleka

Warstwa jabłka:

  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki zielone

MASŁO ORZECHOWE:

  • 120 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki stołowe mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 120 g masła

Taca 18 x 22 cm

[how_will_we_proceed]

Na stolnicę wysyp mąkę, wbij jajko i wymieszaj. Dodać miękką margarynę i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagnieść na jednolite ciasto.

2. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę.

3. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz do uzyskania brązowego koloru (około 10-12 minut).

4. Jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do głębokiego garnka, zalać wodą i podsmażyć. Dodać galaretkę i dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.

5. Wszystkie składniki mieszanki orzechowej umieścić w rondelku i doprowadzić do delikatnego wrzenia. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.

6. Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

7. Duży arkusz ciasta kruchego przekroić na pół.

8. Na jednej połówce ułożyć łyżkę masy jabłkowej, przykryć drugą połówką, a na wierzchu położyć schłodzoną półtłustą masę orzechową.

9. Umieść deser w lodówce, najlepiej na całą noc.

Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.