Pomysł na nieskomplikowany, ale smaczny obiad – uwielbiam takie połączenie. Spróbuj dziś pieczonego kurczaka na ryżu. Takiego kurczaka mogłabym jeść bardzo często.

[co_będziemy_potrzebować]
- 5 udek z kurczaka
- po 1 łyżce: słodkiej papryki, złotej przyprawy do kurczaka
- Szczypta chili
- sól i pieprz do smaku
- 3 torebki wstępnie ugotowanego ryżu (około 5-7 minut)
- 2 marchewki (również wstępnie ugotowane)
- 2 cebule
Marynata:
- 0,5 l wody (ja używam garnka do gotowania ryżu)
- 50 g masła
- 4 łyżki stołowe ketchupu pikantnego
Przyprawy:
- 1 łyżka słodkiej papryki, zioła prowansalskie, oregano, sól i pieprz, odrobina chili
Udka dokładnie natrzeć przyprawami i pozostawić w lodówce na co najmniej 5 minut.
2. Przygotować marynatę: do gorącej wody dodać masło, ketchup i przyprawy. Mieszaj, aż wszystko się połączy i marynata będzie gładka.
3. Umieścić ryż na dnie naczynia żaroodpornego.

4. Cebulę i marchewkę pokroić w półkrążki.

5. Ułożyć warzywa na wierzchu ryżu.
6. Ułóż mięso na warzywach i polej wszystko marynatą. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 1 godzinę (sprawdzić, czy mięso jest kruche).

Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.