Idealne ciasto – szybkie i bardzo smaczne. Bez względu na to, czy popołudniową kawę pije się w samotności, czy zaprasza przyjaciół, każdy doceni słodki smak tego pysznego deseru.

[co_będziemy_potrzebować].
OBRAZ:
- 5 jaj
- 0,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka stołowa ciemnego kakao
CREME:
- 400 g śmietany 30%
- 250 g mascarpone
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wrzącej wody
- 2 duże, pokruszone tabliczki czekolady
- + kruszonka z herbatników do posypania
NEXT:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalać 0,5 szklanki wrzącej wody
[jak_będziemy_przestrzegać].
Białka ubić ze szczyptą soli, po chwili dodać cukier i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
2. Dodać żółtka i krótko wymieszać.
3. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.
4. Przygotowane ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 20 minut.
Żelatynę zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno.
7. Dodać mascarpone i krótko wymieszać.
8. Zacznij dodawać żelatynę i mieszaj przez chwilę.
9. Na koniec dodać pokruszone tabliczki czekolady i wymieszać łyżką.
10. Przekroić biszkopt na dwie warstwy.
11. Na wierzch wyłożyć 2/3 kremu, przykryć drugim plackiem i zanurzyć w pozostałym ponczu.
12. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu i posypać biszkoptami.

INSTRUKCJE WIDEO TUTAJ:
Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.