Strona główna PRZEPISY Słodkie bułeczki z ciasta z dżemem – miękkie, puszyste i gładkie

Słodkie bułeczki z ciasta z dżemem – miękkie, puszyste i gładkie

Spróbuj tych słodkich podpłomyków z ciasta z dżemem – miękkich, puszystych i gładkich! Polecamy je zrobić i rozpieszczać nimi rodzinę i przyjaciół! Jeśli uwielbiasz jeść słodkie przysmaki i jesteś pasjonatem gotowania, będziesz zachwycony tą nowością.

Źródło: retete-usoare.eu

[co_będzie_nasze_potrzeby]

Na ciasto:

  • 600 g mąki zwykłej
  • 1 duże jajko lub 2 małe jajka
  • 25 g drożdży świeżych lub 8 g drożdży suszonych
  • 70 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 90 g masła
  • 280 ml mleka

Nadzienie: 150 g gęstego dżemu (my użyliśmy dżemu truskawkowego)

Inne:

  • 1 jajko – do posmarowania bułek przed pieczeniem
  • 1 kostka masła – do posmarowania bułek po upieczeniu
  • cukier puder – do dekoracji

[how_will_we_proceed]

Ciepłe mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami, ½ łyżeczki cukru i 1 łyżką przesianej mąki. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 10-15 minut, aby uaktywnić drożdże.

2. Przesiej 550 g mąki do miski miksera (lub do zwykłej miski, jeśli chcesz zagnieść ciasto rękami). Dodaj sól, pozostały cukier i jajko. Lekko wymieszać ciasto mikserem wyposażonym w hak do mieszania ciasta.

3. Wymieszać z wyrośniętym ciastem. Wymieszaj bardzo dokładnie i w razie potrzeby dodaj pozostałą mąkę.

Źródło: retete-usoare.eu

4. Dodaj do ciasta miękkie masło (o temperaturze pokojowej). Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i nie rozrośnięte.

Źródło: retete-usoare.eu

5. Uformuj ciasto w kulę i umieść ją w głębokiej, wysmarowanej olejem misce. Przykryj czystym ręcznikiem kuchennym i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 60 minut.

Źródło: retete-usoare.eu
Źródło: retete-usoare.eu

6. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i lekko ugnieść. Następnie podziel ją na 12 równych części i uformuj z nich kulki.

Źródło: retete-usoare.eu

7. Przykryj kulki folią spożywczą i odstaw na 10 minut.

8. Każdą kulkę ciasta rozwałkować na cienki, okrągły placek. Na jeden brzeg nałóż łyżeczkę dżemu.

Źródło: retete-usoare.eu

9. Złożyć boczne krawędzie placka (prostopadle do krawędzi przy dżemie) do środka. Następnie złóż krawędź obok dżemu, zakrywając ją całkowicie i mocno przyklejając, aby nie przeciekała. Zwinąć nugat w rulon.

Źródło: retete-usoare.eu
Źródło: retete-usoare.eu
Źródło: retete-usoare.eu

10. Ułóż bułeczki „szwem do dołu” na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi odstępy.

Źródło: retete-usoare.eu

11. Przykryj je folią spożywczą i pozostaw na 10-15 minut, aby „odpoczęły”.

Następnie posmaruj je ubitym jajkiem za pomocą silikonowego pędzelka.

Źródło: retete-usoare.eu

Piec bułki przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-190°C.

14) Wyjąć z piekarnika i posmarować masłem.

Przełożyć je na ruszt i pozostawić do ostygnięcia. Posypać je cukrem pudrem.

Źródło: retete-usoare.eu

16.Ułóż bułeczki z dżemem na talerzu i podawaj!

Źródło: retete-usoare.eu

Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.