Spróbuj tych słodkich podpłomyków z ciasta z dżemem – miękkich, puszystych i gładkich! Polecamy je zrobić i rozpieszczać nimi rodzinę i przyjaciół! Jeśli uwielbiasz jeść słodkie przysmaki i jesteś pasjonatem gotowania, będziesz zachwycony tą nowością.
[co_będzie_nasze_potrzeby]
Na ciasto:
- 600 g mąki zwykłej
- 1 duże jajko lub 2 małe jajka
- 25 g drożdży świeżych lub 8 g drożdży suszonych
- 70 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 90 g masła
- 280 ml mleka
Nadzienie: 150 g gęstego dżemu (my użyliśmy dżemu truskawkowego)
Inne:
- 1 jajko – do posmarowania bułek przed pieczeniem
- 1 kostka masła – do posmarowania bułek po upieczeniu
- cukier puder – do dekoracji
[how_will_we_proceed]
Ciepłe mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami, ½ łyżeczki cukru i 1 łyżką przesianej mąki. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 10-15 minut, aby uaktywnić drożdże.
2. Przesiej 550 g mąki do miski miksera (lub do zwykłej miski, jeśli chcesz zagnieść ciasto rękami). Dodaj sól, pozostały cukier i jajko. Lekko wymieszać ciasto mikserem wyposażonym w hak do mieszania ciasta.
3. Wymieszać z wyrośniętym ciastem. Wymieszaj bardzo dokładnie i w razie potrzeby dodaj pozostałą mąkę.
4. Dodaj do ciasta miękkie masło (o temperaturze pokojowej). Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i nie rozrośnięte.
5. Uformuj ciasto w kulę i umieść ją w głębokiej, wysmarowanej olejem misce. Przykryj czystym ręcznikiem kuchennym i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 60 minut.
6. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i lekko ugnieść. Następnie podziel ją na 12 równych części i uformuj z nich kulki.
7. Przykryj kulki folią spożywczą i odstaw na 10 minut.
8. Każdą kulkę ciasta rozwałkować na cienki, okrągły placek. Na jeden brzeg nałóż łyżeczkę dżemu.
9. Złożyć boczne krawędzie placka (prostopadle do krawędzi przy dżemie) do środka. Następnie złóż krawędź obok dżemu, zakrywając ją całkowicie i mocno przyklejając, aby nie przeciekała. Zwinąć nugat w rulon.
10. Ułóż bułeczki „szwem do dołu” na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi odstępy.
11. Przykryj je folią spożywczą i pozostaw na 10-15 minut, aby „odpoczęły”.
Następnie posmaruj je ubitym jajkiem za pomocą silikonowego pędzelka.
Piec bułki przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-190°C.
14) Wyjąć z piekarnika i posmarować masłem.
Przełożyć je na ruszt i pozostawić do ostygnięcia. Posypać je cukrem pudrem.
16.Ułóż bułeczki z dżemem na talerzu i podawaj!
Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.