Strona główna PRZEPISY Proste, ale jeszcze smaczniejsze składane ciasto drożdżowe z winogronami

Proste, ale jeszcze smaczniejsze składane ciasto drożdżowe z winogronami

Proste, ale tym smaczniejsze, ciasto drożdżowe z soczystymi ciemnymi winogronami.

překládaný kynutý koláč s hroznem
Źródło: iStockphoto

[prima_chef]


Przetłumaczone ciasto drożdżowe z winogronami

[co_będzie_nasze_potrzeby]

  • 1 dl mleka pełnego
  • 1 dl wody
  • 1/2 kostki świeżych drożdży
  • 500 g mąki zwykłej
  • 1 jajko
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 dl oleju roślinnego
  • 1 szczypta soli
  • 2 kiści ciemnych winogron
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

[jak_będziemy_przestrzegać].

  1. Do dużej miski wlej letnią wodę i mleko. Dodaj drożdże i dobrze wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj po łyżce połowę mąki i cukier. Za każdym razem dobrze wymieszać. Dodaj całe jajko, a następnie po łyżce mąki i cukru. Na koniec wymieszaj z olejem i solą. Przykryj miskę ręcznikiem do herbaty i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 godziny.
  2. Przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą i delikatnie wyrób rękami. Podziel ciasto na pół i rozwałkuj każdą połowę na okrąg nieco większy niż forma do pieczenia.
  3. Umieść pierwszy krąg ciasta w wysmarowanej masłem formie do pieczenia. Posypać ciemnymi winogronami i cukrem. Na wierzchu ułożyć drugi arkusz ciasta i posypać winogronami. Piec ciasto w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
  4. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

[receive_good_taste]

Podziel się tym przepisem z przyjaciółmi! Wypróbuj także ten prosty przepis na wspaniałe wieńce z zakwasu cukrowego!