Słodkie ciasto wielkanocne z twarogu w tym przepisie jest tak delikatne i pyszne, że zawsze jako pierwsze znika ze świątecznego stołu. Przepis jest prosty, a jego smak pokochają wszyscy!

[prima_chef]
Słodkie ciasto wielkanocne z twarogu
[co_będzie_nasze_potrzeby]
- 1 kg słodkiego twarogu (dobrej jakości, smaczny)
- 250 g cukru
- ½ łyżeczki soli
- 150 g masła
- 5 jajek + 5 żółtek
- 16 g cukru waniliowego
- starta skórka pomarańczowa
- 60 g skrobi (3 łyżki stołowe)
- 200 g rodzynek
[jak_będziemy_przestrzegać].
- Umieść słodki twaróg w głębokiej misce. Dodaj roztopione i ostudzone masło. Ubijać wszystko tłuczkiem przez 5-7 minut.
- W osobnej misce umieść jajka i żółtka. Dodaj do nich sól. Ubijać je mikserem na pełnej prędkości przez 6-7 minut.
- Następnie dodaj do żółtek cukier i cukier waniliowy. Miksuj jeszcze przez 1-2 minuty, aby rozpuścić cukier.

- Do masy twarogowej dodać pianę z jajek i skrobię. Mieszaj przez 1-2 minuty, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.


- Dodać startą skórkę pomarańczową oraz umyte i osuszone ręcznikiem papierowym rodzynki. Wymieszać.

- Przełóż masę do okrągłej formy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej z każdej strony masłem. Rozłóż równomiernie.

- Piec przez około 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim do lekkiego ostygnięcia. Następnie wyjmij z piekarnika i poczekaj, aż całkowicie ostygnie.

- Wyjmij ciasto i umieść je na talerzu. Udekoruj lukrem lub cukrem pudrem.
- Pokrój ciasto i podawaj!


[receive_dobrou_chut]
Podziel się tym świątecznym przepisem na wielkanocny sernik z ciasta z przyjaciółmi! Zainspiruj się także tym przepisem na słodki sernik krowi
– zjedz go, a nie będziesz mógł się nasycić.