Wszyscy znają i potrafią sobie dobrze wyobrazić tort kratowy. Nie każdy jednak próbował ją zrobić, a dla mniej doświadczonych może się ona wydawać zbyt pracochłonna.
Wymaga to trochę pracy, ale przepis jest na ogół prosty, a w rezultacie otrzymujemy smaczne, ładnie wyglądające i – w zależności od rodzaju nadzienia – soczyste ciasto.
[prima_chef]
Śliwkowy treliaż
[co_będzie_nasze_potrzeby]
- 1 kg śliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 KL cynamonu mielonego
- 2 łyżki mąki zwykłej
- 80 g cukru granulowanego
- 250 g masła
- 400 g mąki zwykłej
- 1 KL soli
- 3 łyżki cukru pudru
- woda z lodem
- 1 jajko
- 2 KL cukier granulowany
[jak_będziemy_przestrzegać].
- Zimne masło pokroić na mniejsze kostki i włożyć do zamrażarki na 5 minut.
- W schłodzonej misce przygotować wodę z lodem.
- Przesiać mąkę, dodać sól, cukier i kostki zimnego masła. Rękoma wyrabiaj gładkie ciasto, dodając po łyżce stołowej lodowatej wody, za każdym razem ugniatając rękoma, aż ciasto się połączy.
- Podziel ciasto na dwie porcje w proporcji 2:1, zawiń każdą z nich osobno w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 15 minut.
- Rozgrzać piekarnik do 200°C.
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj większą część ciasta na okrąg o długości około 30 cm i przełóż go do formy do pieczenia (26 cm).
- Śliwki umyć i osuszyć, pokroić w paski, wymieszać z mąką, cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny, a następnie ułożyć w cieście.
- Drugą część ciasta rozwałkować na prostokąt i wyciąć z niego dwa długie paski. Delikatnie rozwałkuj je w palcach, tworząc wstążki, którymi następnie otocz brzegi ciasta w półkolach. Pozostałe ciasto pociąć na cienkie paski i ułożyć z nich kratki na powierzchni ciasta.
- Posmaruj ciasto ubitym jajkiem, posyp cukrem i piecz około 45 minut.
- Gotowe!
[receive_good_taste]
Jeśli spodobał Ci się ten przepis na śliwkową kratkę, podziel się nim ze znajomymi! Polecamy również nieodparty piernik czekoladowy z powidłami śliwkowymi, którego smak rozpływa się na języku!