Sezon na borówki już się skończył, ale jeśli w zamrażarce zostało Ci kilkadziesiąt gramów tych leśnych owoców z lata, ten przepis jest dla Ciebie! Dziś przygotujemy razem pyszne odwrócone ciasto z jagodami, które od razu pokochasz! Powodem, dla którego to ciasto stanie się nieodłącznym elementem Twojej kuchni, jest jego prostota, ponieważ deser ten można przygotować w zaledwie kilkadziesiąt minut. To doskonały poczęstunek na weekendowe uroczystości lub dla niespodziewanych gości.
Czy zaczynasz się ślinić? Przygotujmy razem to smaczne odwrócone ciasto z jagodami, które od razu pokochasz!
Więcej wspaniałych przepisów znajdziesz również na naszej stronie na Facebooku Prima Kuchařka.

Jeśli szukasz dodatkowej porcji dobroci, koniecznie spróbuj tych domowych pączków!
Pyszny przepis na odwrócone ciasto z jagodami:
Co będzie nam potrzebne:
- 3 jajka
- 200 g cukru kryształu
- szczypta cukru waniliowego
- 200 ml jogurtu białego
- filiżanki mąki zwykłej
- 10 g proszku do pieczenia
- 200 – 250 g borówek
- szczypta cukru pudru
Jak postępować:
1) Rozpocząć ubijanie jajek z cukrem i cukrem waniliowym, aż do uzyskania puszystej piany. Dodaj biały jogurt i dokładnie wymieszaj.


2) Następnie do naszej mieszanki dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Ponownie wymieszaj dokładnie i ostrożnie, aż powstanie ładne ciasto.

3) Teraz przygotować formę do pieczenia ciasta, dno wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem i posypać szczyptą cukru. Następnie wsypujemy na spód borówki i równomiernie go wygładzamy.

4) Teraz wylać ciasto na jagody.

5) Piec w temperaturze 175 stopni przez około 35-45 minut. Nie zapomnijcie obejrzeć naszego ciasta! Gdy ciasto się upiecze, wystarczy odwrócić je na drugą stronę. Skończyliśmy!
