Strona główna PRZEPISY Najlepsze odwrócone ciasto z jagodami! Jego smak zadziwi każdego

Najlepsze odwrócone ciasto z jagodami! Jego smak zadziwi każdego

Sezon na borówki już się skończył, ale jeśli w zamrażarce zostało Ci kilkadziesiąt gramów tych leśnych owoców z lata, ten przepis jest dla Ciebie! Dziś przygotujemy razem pyszne odwrócone ciasto z jagodami, które od razu pokochasz! Powodem, dla którego to ciasto stanie się nieodłącznym elementem Twojej kuchni, jest jego prostota, ponieważ deser ten można przygotować w zaledwie kilkadziesiąt minut. To doskonały poczęstunek na weekendowe uroczystości lub dla niespodziewanych gości.

Czy zaczynasz się ślinić? Przygotujmy razem to smaczne odwrócone ciasto z jagodami, które od razu pokochasz!

Więcej wspaniałych przepisów znajdziesz również na naszej stronie na Facebooku Prima Kuchařka.

Chutný obrácený borůvkový koláč
Źródło: youtube/ Schnell Kochen

Jeśli szukasz dodatkowej porcji dobroci, koniecznie spróbuj tych domowych pączków!


Pyszny przepis na odwrócone ciasto z jagodami:

Co będzie nam potrzebne:

  • 3 jajka
  • 200 g cukru kryształu
  • szczypta cukru waniliowego
  • 200 ml jogurtu białego
  • filiżanki mąki zwykłej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 200 – 250 g borówek
  • szczypta cukru pudru

Jak postępować:

1) Rozpocząć ubijanie jajek z cukrem i cukrem waniliowym, aż do uzyskania puszystej piany. Dodaj biały jogurt i dokładnie wymieszaj.

Źródło: youtube/ Schnell Kochen
Źródło: youtube/ Schnell Kochen

2) Następnie do naszej mieszanki dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Ponownie wymieszaj dokładnie i ostrożnie, aż powstanie ładne ciasto.

Źródło: youtube/ Schnell Kochen

3) Teraz przygotować formę do pieczenia ciasta, dno wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem i posypać szczyptą cukru. Następnie wsypujemy na spód borówki i równomiernie go wygładzamy.

Źródło: youtube/ Schnell Kochen

4) Teraz wylać ciasto na jagody.

Źródło: youtube/ Schnell Kochen

5) Piec w temperaturze 175 stopni przez około 35-45 minut. Nie zapomnijcie obejrzeć naszego ciasta! Gdy ciasto się upiecze, wystarczy odwrócić je na drugą stronę. Skończyliśmy!

Chutný obrácený borůvkový koláč
Źródło: youtube/ Schnell Kochen