Ten pasztet z boczku wieprzowego jest delikatny, aromatyczny i przede wszystkim domowej roboty! Zabieram go na wycieczki, wakacje i oczywiście zawsze mam kilka słoiczków w domu. Nie znam lepszych, jeśli chodzi o świeży chleb. Jest pyszny!
[prima_chef]
Pasztet z boczku wieprzowego domowej roboty
[co_zostanie_wykorzystane].
- 2 kg boczku wieprzowego ze skórą
- 8 ząbków czosnku
- 3 większe cebule
- 1,5 kg pomidorów
- 6 kaparów
- 3 sztuki papryczek chili
- 8 jaj (L)
- 2 łyżki stołowe musztardy pełnotłustej
- sól, pieprz czarny mielony
[how_will_we_proceed]
Zmielić w maszynce do mięsa wszystkie składniki oprócz jajek, musztardy i przypraw.
Umieść mieszaninę w dużym garnku na średnim ogniu i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż wszystkie soki z warzyw odparują – około 2 godzin. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Gdy pasztet ostygnie, dodaj musztardę, sól i pieprz do smaku. Zmiksować za pomocą blendera zanurzeniowego na drobną pastę. Na koniec dodaj jajka i wymieszaj je jedno po drugim.
4. Umieść pasztet w butelkach i sterylizuj przez 2 godziny.
Gotowe!
Přejeme dobrou chuť!Jeśli ten inspirujący przepis na domowy pasztet z boczku wieprzowego wpadł Ci w oko, podziel się nim ze znajomymi! Zainspiruj się także przepisem na kulki ryżowe nadziewane mieloną wieprzowiną z sosem śmietanowym.