Strona główna PRZEPISY Szybki, miękki i puszysty sernik – bez masła i oleju

Szybki, miękki i puszysty sernik – bez masła i oleju

Chociaż ten pomarańczowy sernik przygotowuje się bez masła i oleju, jest miękki, puszysty, aromatyczny i pyszny! Jego przepis jest szybki i łatwy! Spróbuj jak najszybciej.


Co będzie nam potrzebne:

  • 2 średnie jaja
  • 150-200 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • starta skórka pomarańczowa
  • 125 ml soku pomarańczowego
  • 125 ml kefiru
  • około 260 g mąki zwykłej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej (można zastąpić ½ łyżeczki proszku do pieczenia)

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!

Jeśli chcesz, możesz dodać do ciasta odrobinę mielonej kurkumy: ciasto będzie miało bardziej intensywny odcień.

Do przygotowania ciasta można również użyć tylko kefiru (250 ml) lub tylko soku pomarańczowego (250 ml).

Sernik upiekliśmy w głębokiej prostokątnej formie o wymiarach 11 x 24 cm.


Jak postępować:

1.W głębokiej misce umieść cukier tostowy, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajka i startą skórkę pomarańczową. Wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.

2.Dodaj kefir i sok pomarańczowy. Wymieszać.

3.Stopniowo (w dwóch etapach) dodawaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Bardzo dobrze wymieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Ciasto powinno być gęste i powoli spływać ze szpatułki.

4.Przełóż ciasto na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Rozłóż równomiernie.

5.Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest gotowe.

Zdejmij z patelni i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

7.Możesz podawać go w takiej postaci, posypać cukrem pudrem, polać polewą cytrynową (cukier puder + sok z cytryny) lub roztopioną czekoladą. Można je również przekroić na pół (wzdłuż) i posmarować kremem pomarańczowym, dżemem owocowym lub masą czekoladową.

8.Pozostaw ciasto na noc. Dzięki temu jest jeszcze bardziej delikatna i aromatyczna.

9.Porcjuj i podawaj z doskonałym smakiem! Nie za słodki. Jeśli więc wolisz słodsze desery, możesz dodać więcej cukru do ciasta.

VIDEO GUIDE:

Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.