Placki ziemniaczane nadziewane mięsem to jedno z dań, które przygotowujemy z wielką przyjemnością, bo wiemy, że każdy, kto ich skosztuje, jest zadowolony. Jest prosty, ale bardzo smaczny!

[prima_chef]
Placki ziemniaczane z nadzieniem mięsnym
Co budeme potřebovat:
Na ciasto:
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki mąki
Nadzienie:
- 400 g mięsa mielonego (my użyliśmy wieprzowiny i kurczaka w równych proporcjach)
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki soli
- warzywa – do smaku (my użyliśmy koperku)
Inne:
- 3 łyżki kwaśnej śmietany + 1 jajko – na polewę
- 1 łyżka oleju – do smażenia
[jak_będziemy_przestrzegać].
1) Przygotować ciasto.
Zetrzeć surowe ziemniaki na tarce o małych oczkach. Natychmiast dodać jajko, sól, mielony czarny pieprz, drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek i przygotowaną cebulę.

3. Dodać mąkę. Mieszanka.

4. Przygotować farsz: Umieść mięso mielone w misce. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, sól i posiekane warzywa. Dobrze wymieszać.
Jeśli farsz jest zbyt suchy, można dodać odrobinę wody i ewentualnie odrobinę soli.

Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem. Rozprowadź równomiernie 1/4 ciasta na całej powierzchni.

6. Smażyć naleśnik przez 3-4 minuty z każdej strony na małym ogniu.

7. W ten sam sposób przygotować 3 kolejne naleśniki.

8. Na każdym placku ziemniaczanym rozsmarować 1,5 łyżki nadzienia. Następnie zwiń je w rulon.


9. Powstałe w ten sposób roladki ułożyć szwem do dołu na głębokiej, posmarowanej olejem patelni.

10. Posmarować kwaśną śmietaną.

11. Przykryj blachę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz bułki przez 45-50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię z powierzchni i posmaruj ubitym jajkiem.

Naleśniki z nadzieniem mięsnym przełożyć na talerz. W razie potrzeby można posypać posiekaną zieleniną.


Jeśli spodobał Ci się ten inspirujący przepis na placki ziemniaczane z nadzieniem mięsnym, podziel się nim ze znajomymi! Zainspiruj się także tym przepisem na niezwykłe placki ziemniaczane z wędzonym łososiem – to smakowite połączenie łososia i ciasta ziemniaczanego ze śmietaną
!