To orzeźwiające ciasto krówkowe składa się z 3 warstw, które od razu Cię zachwycą: pysznego ciasta kakaowego, delikatnego nadzienia sernikowego i orzeźwiającej żelatynowej „kropki”. Przejdźmy do przepisu!
Ciasto Choux z 3 warstw
[co_będzie_nasze_potrzeby]
ciasto:
- 3 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 130 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 200 ml mleka
- 150 ml oleju
- 250 g mąki gruboziarnistej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 2 łyżki stołowe masła kakaowego do wysmarowania i mąki do wyłożenia blachy do pieczenia
Nadzienie twarogowe:
- 750 g miękkiego sera twarogowego
- 250 g masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 6 łyżek cukru pudru
Żelatyna pomarańczowa:
- 1 litr wody
- 120 g cukru granulowanego
- 4 opakowania pomarańczowej mrożonki
- 2 szt. złota kolba
[jak_będziemy_przestrzegać].
- Rozgrzej piekarnik do 180°C, wysmaruj blachę do pieczenia masłem i oprósz mąką.
- Białkaubijamy z solą na sztywno. Żółtka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj mleko i olej, a następnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dobrze wymieszać, aby powstało gładkie ciasto. Na koniec lekko wmieszać pianę z białek. Przygotowane ciasto wylać na blachę do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku. Upieczone ciasto ostudzić.
- Nadzienie twarogowe: W misce wymieszaj zmiękczone masło z wanilią i cukrem pudrem. Następnie dodać twaróg i dobrze wymieszać. Rozłóż nadzienie na schłodzonym cieście.
- Żelatyna pomarańczowa. Pozostawić do rozpuszczenia i doprowadzić do wrzenia. Po zagotowaniu dodaj złote kolby rozpuszczone w 500 ml wody. Gotować, ciągle mieszając, do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Ostudzoną żelatynę rozłożyć na masie sernikowej i odstawić gotowe ciasto w chłodne miejsce. Gotowe!