Po zabójczej uczcie naszła mnie ochota na coś bezmięsnego. Wcześniej wyszukałam w Internecie przepis z grzybami i suszonymi grzybami. Mam ich dość wysuszonych po minionym sezonie, więc przynajmniej w ten sposób je wykorzystam. Przepis jest prosty, tani, a przy tym bardzo smaczny. Zróbmy to – pyszny sos z dzikich grzybów. Efekt jest tego wart!
Sos grzybowy z dzikich grzybów
Co budeme potřebovat:
- 500 g dzikich grzybów
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 100 g sera topionego
- 50 g Niva
- 250 ml bitej śmietany
- 100 ml mleka
- 2 łyżki stołowe mąki zwykłej
- 1 łyżeczka cukru granulowanego
- sól do smaku
- mielony czarny pieprz do smaku
- sok z cytryny do smaku
[jak_będziemy_przestrzegać].
- Obrać i drobno posiekać cebulę.
- Na patelni roztopić masło i podsmażyć cebulę na złoty kolor. Dodać oczyszczone i pokrojone w cienkie plasterki grzyby.
- Następnie dodaj serek topiony i niwę – pozwól im się rozpuścić i dodaj bitą śmietanę.
- Dodać cukier, sól, mielony czarny pieprz i sok z cytryny do smaku.
- Na koniec 2-3 łyżki mąki roztrzepać z mlekiem i wlać do sosu. Pozostawić sos na wolnym ogniu przez chwilę i odstawić na bok. Gotowe!
[receive_good_taste]
Jeśli spodobał Ci się ten przepis na sos z dzikich grzybów, podziel się nim ze znajomymi! Zainspiruj się również tym przepisem na klopsiki z pieczarkami bez mięsa, które można przygotować w 15 minut na patelni! Ich pysznemu smakowi nie można się oprzeć
!