Strona główna PRZEPISY Pyszny sos z dzikich grzybów – efekt jest tego wart!

Pyszny sos z dzikich grzybów – efekt jest tego wart!

Po zabójczej uczcie naszła mnie ochota na coś bezmięsnego. Wcześniej wyszukałam w Internecie przepis z grzybami i suszonymi grzybami. Mam ich dość wysuszonych po minionym sezonie, więc przynajmniej w ten sposób je wykorzystam. Przepis jest prosty, tani, a przy tym bardzo smaczny. Zróbmy to – pyszny sos z dzikich grzybów. Efekt jest tego wart!

Houbová omáčka z lesních hub
Źródło: iStockphoto
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Sos grzybowy z dzikich grzybów

Co budeme potřebovat:

  • 500 g dzikich grzybów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 100 g sera topionego
  • 50 g Niva
  • 250 ml bitej śmietany
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki stołowe mąki zwykłej
  • 1 łyżeczka cukru granulowanego
  • sól do smaku
  • mielony czarny pieprz do smaku
  • sok z cytryny do smaku

[jak_będziemy_przestrzegać].

  • Obrać i drobno posiekać cebulę.
  • Na patelni roztopić masło i podsmażyć cebulę na złoty kolor. Dodać oczyszczone i pokrojone w cienkie plasterki grzyby.
  • Następnie dodaj serek topiony i niwę – pozwól im się rozpuścić i dodaj bitą śmietanę.
  • Dodać cukier, sól, mielony czarny pieprz i sok z cytryny do smaku.
  • Na koniec 2-3 łyżki mąki roztrzepać z mlekiem i wlać do sosu. Pozostawić sos na wolnym ogniu przez chwilę i odstawić na bok. Gotowe!

[receive_good_taste]

Jeśli spodobał Ci się ten przepis na sos z dzikich grzybów, podziel się nim ze znajomymi! Zainspiruj się również tym przepisem na klopsiki z pieczarkami bez mięsa, które można przygotować w 15 minut na patelni! Ich pysznemu smakowi nie można się oprzeć

!