Dodanie do kremowej zupy pięknie wybarwionych warzyw – takich jak słodkie ziemniaki i marchew – oraz zmiękczenie jej pyszną śmietaną tworzy wspaniały smakołyk, który również dobrze wygląda. Zupę ze słodkich ziemniaków można udoskonalić, dodając do niej chrupiące grzanki i pachnące ziarna słonecznika.
[prima_chef]
Kremowa zupa ze słodkich ziemniaków
[co_będzie_nasze_potrzeby]
- 4 duże słodkie ziemniaki
- 2 sztuki większej marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- trochę świeżego, startego imbiru
- 100 ml bitej śmietany
- 2 łyżki masła
- 1 litr wody
- sól do smaku
- mielony czarny pieprz do smaku
[jak_będziemy_przestrzegać].
- Obrać słodkie ziemniaki i marchew i pokroić w drobną kostkę. Obrać cebulę i czosnek, a następnie drobno posiekać.
- Chleb (może być starszy) pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni.
- Ziarna słonecznika krótko podprażyć na suchej patelni.
- W rondelku roztopić masło i podsmażyć na nim posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodać marchew i słodkie ziemniaki i krótko podsmażyć.
- Dodać imbir i dobrze wymieszać. Przykryć gorącą wodą i gotować przez około 10 minut.
- Zmiksuj zupę za pomocą blendera, a następnie dodaj bitą śmietanę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
- Gorącą zupę rozłożyć na talerze, posypać grzankami i ziarnami słonecznika i natychmiast podawać.
[receive_good_taste]
Podziel się tym przepisem na kremową zupę ze słodkich ziemniaków ze swoimi znajomymi! Zalecane: Kremowa, bogata zupa z kurczaka z orzechowym smakiem dzikiego ryżu oraz aromatem grzybów i tymianku.