Strona główna niesklasyfikowane Pieczony królik na piwie – prawdziwe kulinarne przeżycie

Pieczony królik na piwie – prawdziwe kulinarne przeżycie

Gdy każde mięso polewamy piwem, zawsze otrzymujemy o klasę wyższe doznania kulinarne. Ten pieczony w piwie królik będzie dla Ciebie prawdziwą kulinarną ucztą.

Pečený králík na pivu
Źródło: iStockphoto

[prima_chef]


Pieczony królik na piwie

[co_będzie_nasze_potrzeby]

  • 1 królik
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 200 g boczku orawskiego
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 litra jasnego piwa
  • sól, suszony tymianek

[jak_będziemy_przestrzegać].

  • Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  • Umyj mięso królika (przednie i tylne nogi), osusz ręcznikiem kuchennym i dobrze posól.
  • Ułóż kawałki mięsa w naczyniu do zapiekania na wierzchu krążków cebuli.
  • Posypać je plasterkami czosnku, posiekanym boczkiem i suszonym tymiankiem.
  • Dodaj gałkę masła.
  • Piec przez 20 minut, następnie podlać piwem i piec przez kolejne 70 minut.
  • Podawać z gotowanymi ziemniakami i marynowanymi warzywami.

[receive_good_taste]

Jeśli ten inspirujący przepis wydał Ci się interesujący, podziel się nim ze znajomymi! Polecamy: Pleciona karkówka na piwie i czosnku z ziemniakami i sosem: Koniecznie trzeba spróbować!