Gdy każde mięso polewamy piwem, zawsze otrzymujemy o klasę wyższe doznania kulinarne. Ten pieczony w piwie królik będzie dla Ciebie prawdziwą kulinarną ucztą.
[prima_chef]
Pieczony królik na piwie
[co_będzie_nasze_potrzeby]
- 1 królik
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 200 g boczku orawskiego
- 2 łyżki masła
- 1/2 litra jasnego piwa
- sól, suszony tymianek
[jak_będziemy_przestrzegać].
- Rozgrzać piekarnik do 180°C.
- Umyj mięso królika (przednie i tylne nogi), osusz ręcznikiem kuchennym i dobrze posól.
- Ułóż kawałki mięsa w naczyniu do zapiekania na wierzchu krążków cebuli.
- Posypać je plasterkami czosnku, posiekanym boczkiem i suszonym tymiankiem.
- Dodaj gałkę masła.
- Piec przez 20 minut, następnie podlać piwem i piec przez kolejne 70 minut.
- Podawać z gotowanymi ziemniakami i marynowanymi warzywami.
[receive_good_taste]
Jeśli ten inspirujący przepis wydał Ci się interesujący, podziel się nim ze znajomymi! Polecamy: Pleciona karkówka na piwie i czosnku z ziemniakami i sosem: Koniecznie trzeba spróbować!