Strona główna PRZEPISY Luksusowy deser orzechowy z polewą czekoladową od naszej czytelniczki – Spróbuj tego...

Luksusowy deser orzechowy z polewą czekoladową od naszej czytelniczki – Spróbuj tego smakołyku!

Dzisiejszy przepis na luksusowy deser z orzechów laskowych z polewą czekoladową pożyczyliśmy w naszej grupie na Facebooku Książka kucharska Prima od naszej czytelniczki Pavli Mrázovej, bardzo dziękujemy. W tej grupie możesz również podzielić się z nami swoim ulubionym przepisem. Wystarczy dodać ładne zdjęcie ze składnikami i przetworzyć. Ten przepis zamieścimy w naszym magazyn przepisów. Możesz również podzielić się z nami i innymi czytelnikami tej grupy tym, co jesz dziś na obiad lub jaki smakołyk przygotowujesz na przyjęcie urodzinowe.

Ale teraz wracamy do dzisiejszego przepisu. Przygotowanie jest bardzo proste i oszczędza czas. Ten deser to doskonały poczęstunek dla niespodziewanych gości.
Przygotujmy ten luksusowy deser orzechowy z polewą czekoladową, który przygotowała nasza czytelniczka!

Więcej wspaniałych przepisów znajdziesz również na naszej stronie na Facebooku Prima Kuchařka.

Recept na ořechový dezert s čokoládovou polevou Źródło.

Jeśli masz ochotę na więcej dobroci, koniecznie spróbuj tych kulek serowych!


Przepyszny przepis na luksusowy deser orzechowy:

Czego potrzebujemy:

Ciasto:

  • 1 i pół szklanki mąki gruboziarnistej
  • pół filiżanki oleju
  • 3 jajka
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki stołowe kakao

krem:

  • 220 g zmielonych orzechów włoskich
  • 200 ml mleka
  • 150 g cukru
  • pół torebki biszkoptów mielonych
  • 2 dcl rumu
  • 100 g Hera
  • marmolada

Jak postępować:

1) Na początku wystarczy wymieszać wszystkie składniki ciasta. Aby uzyskać ładne ciasto, rozłóż je równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

2) Kontynuuj pracę z kremem. W rondelku na małym ogniu wymieszaj mleko z cukrem i orzechami – niech się odparuje. Następnie natychmiast zdjąć z ognia i dodać herbatniki, rum i Herę. Mieszać aż do zgęstnienia.

3) Po wyjęciu i schłodzeniu ciasta, posmarować je dżemem i kremem. Na koniec dekorujemy bułeczkę polewą czekoladową.

Recept na ořechový dezert s čokoládovou polevou Źródło.