Dzisiejszy przepis na luksusowy deser z orzechów laskowych z polewą czekoladową pożyczyliśmy w naszej grupie na Facebooku Książka kucharska Prima od naszej czytelniczki Pavli Mrázovej, bardzo dziękujemy. W tej grupie możesz również podzielić się z nami swoim ulubionym przepisem. Wystarczy dodać ładne zdjęcie ze składnikami i przetworzyć. Ten przepis zamieścimy w naszym magazyn przepisów. Możesz również podzielić się z nami i innymi czytelnikami tej grupy tym, co jesz dziś na obiad lub jaki smakołyk przygotowujesz na przyjęcie urodzinowe.
Ale teraz wracamy do dzisiejszego przepisu. Przygotowanie jest bardzo proste i oszczędza czas. Ten deser to doskonały poczęstunek dla niespodziewanych gości.
Przygotujmy ten luksusowy deser orzechowy z polewą czekoladową, który przygotowała nasza czytelniczka!
Więcej wspaniałych przepisów znajdziesz również na naszej stronie na Facebooku Prima Kuchařka.
Źródło.
Jeśli masz ochotę na więcej dobroci, koniecznie spróbuj tych kulek serowych!
Przepyszny przepis na luksusowy deser orzechowy:
Czego potrzebujemy:
Ciasto:
- 1 i pół szklanki mąki gruboziarnistej
- pół filiżanki oleju
- 3 jajka
- 1 torebka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki letniej wody
- 2 łyżki stołowe kakao
krem:
- 220 g zmielonych orzechów włoskich
- 200 ml mleka
- 150 g cukru
- pół torebki biszkoptów mielonych
- 2 dcl rumu
- 100 g Hera
- marmolada
Jak postępować:
1) Na początku wystarczy wymieszać wszystkie składniki ciasta. Aby uzyskać ładne ciasto, rozłóż je równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
2) Kontynuuj pracę z kremem. W rondelku na małym ogniu wymieszaj mleko z cukrem i orzechami – niech się odparuje. Następnie natychmiast zdjąć z ognia i dodać herbatniki, rum i Herę. Mieszać aż do zgęstnienia.
3) Po wyjęciu i schłodzeniu ciasta, posmarować je dżemem i kremem. Na koniec dekorujemy bułeczkę polewą czekoladową.
Źródło.