Dzisiejszy przepis na cynamonowe wieńce pożyczyliśmy w naszej grupie na Facebooku Książka kucharska Prima od naszej czytelniczki Milady Sumkovej, dziękujemy. W tej grupie możesz również podzielić się z nami swoim ulubionym przepisem. Wystarczy dodać ładne zdjęcie ze składnikami i przetworzyć. Ten przepis zamieścimy w naszym magazyn przepisów. Możesz również podzielić się z nami i innymi czytelnikami tej grupy tym, co jesz dziś na obiad lub jaki smakołyk przygotowujesz na przyjęcie urodzinowe.
Ale teraz wracamy do dzisiejszego przepisu. Przygotowanie jest bardzo proste i oszczędza czas. To świetny pomysł na szybką, popołudniową przekąskę. Czy już się ślinisz? Zróbmy razem te cynamonowe wieńce!
Więcej wspaniałych przepisów znajdziesz również na naszej stronie na Facebooku Prima Kuchařka.
Jeśli masz ochotę na więcej dobroci, koniecznie spróbuj tego deseru sernikowego!
Pyszny przepis na smażone wieńce cynamonowe:
Co będzie nam potrzebne:
- 200 ml ciepłego mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki stołowe cukru granulowanego
- 40 g zmiękczonego masła
- 1 jajko
- 400 g mąki zwykłej
- cukier cynamonowy
- drożdże
Jak postępować:
1) Na początku wymieszać mleko, sól, cukier kryształ i drożdże. Dokładnie wymieszać i dodać masło, jajka i mąkę. Ponownie wymieszać.
2) Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Po upływie tego czasu podziel ciasto na równe części i uformuj z nich kulki, które pozostaw na 10 minut. Następnie wykonaj wieńce tak, jak na zdjęciu. Pozostawić na chwilę.
3) Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu obtoczyć w cukrze cynamonowym.
Featured_image: https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2022/03/vyzkousejte-tyto-smazene-skoricove-venecky-ktere-si-zamiluje-uplne-kazdy.png
Zdroj_origin: https://primainspirace.cz/2022/03/12/vynikajici-smazene-skoricove-venecky/