Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na pierś z indyka z sosem pieczarkowo-serowym i kluskami . Podziękowania dla Martyny za przepis. Przygotowanie tego dania zajmie Ci tylko kilka minut, a będziesz mieć pyszny, syty obiad. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić!
Przepis na pierś z indyka z sosem grzybowo-serowym i kluskami:
Co będzie nam potrzebne:
- Gnocchi
- 400 g piersi z indyka
- przyprawa do grilla z ziołami
- sól, pieprz
- skrobia ziemniaczana
- olej słonecznikowy
Sos:
- 200 g pieczarek
- 2,5 łyżki stołowe masła
- cebula dymka
- pieprz, kminek
- przyprawy (do sera z grilla)
- 1 prostokąt sera Apetito
- 250 ml śmietany do gotowania
- 1 łyżeczka musztardy pełnotłustej
Jak postępować:
1) Indyka pokroić na kawałki, dodać przyprawy (do smaku), sól, pieprz, olej słonecznikowy, skrobię ziemniaczaną i dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki i pozostawić do odpoczynku (do jednego dnia).
2) Rozgrzać patelnię i usmażyć na niej mięso, oddzielając kawałki, ponieważ mają tendencję do sklejania się. Pieczeń.
3) W mniejszym rondlu roztopić masło, podsmażyć na nim pokrojone w plasterki grzyby, następnie dodać pokrojoną w plasterki dymkę, mieloną paprykę, rozgnieciony kminek, przyprawy do smaku (nie bójcie się eksperymentować), uważać z solą … posypać małą łyżeczką mąki … po chwili wlać gorącą wodę i delikatnie zagotować.
4) Po 10 minutach dodać ser Apetito i pozostawić do roztopienia. Na koniec wlać śmietanę do gotowania wymieszaną z pełnotłustą musztardą. Sezon.
Nie gotuję gnocchi … Wrzucam je na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i dodaję odrobinę soli pod koniec smażenia. Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.