Chrupiące i soczyste jednocześnie! Lekkie i stosunkowo szybkie w wykonaniu, te bajecznie wyglądające róże z ciasta francuskiego z jabłkami zachwycą każdego miłośnika owocowych smaków! W połączeniu z odrobiną cynamonu wprowadzą do każdej kuchni kuszący aromat i zachwycą kubki smakowe zarówno młodych, jak i starszych osób.

Jeśli i Ty masz swój ulubiony przepis, koniecznie opowiedz nam o nim w naszej grupie na Facebooku Prima kuchařka.
Róże jabłkowe z ciasta francuskiego
Co będzie nam potrzebne:
- 2 duże jabłka z czerwoną skórką
- bułka z ciasta francuskiego
- 1 małe jajko
- 3 czubate łyżki stołowe cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki masła
- 3/4 łyżeczki kwasu cytrynowego
- cukier puder do posypania
Jak postępować:
- Umyte jabłka przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić na cienkie połówki.
- Do rondelka wlej 600 ml wrzącej wody i wsyp kwasek cytrynowy. Wymieszaj i włóż jabłka do garnka. Przykryć garnek i odstawić na około 10 minut, aby jabłka zmiękły. W międzyczasie 2-3 razy zamieszaj jabłka. Następnie odcedź je i pozostaw do ostygnięcia.
- Cukier umieścić w misce i wymieszać z cynamonem. Roztopić masło.
- Ciasto francuskie rozwałkować i pokroić na paski o długości 1,5 cm.
- Posmaruj każdy pasek ciasta roztopionym masłem, posyp cukrem cynamonowym i ułóż plasterki jabłek tak, aby część ze skórką zachodziła na wierzch ciasta. Następnie zwiń je w rulon.
- Gotowe rozetki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj każdy z nich ubitym jajkiem. Można też lekko posypać powierzchnię cukrem.
- Umieść rozetki w nagrzanym piekarniku i piecz do uzyskania złotego koloru.
- Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika, aż ostygną. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Życzymy dobrego smaku!
Podziel się tym inspirującym przepisem na jabłkowe róże z ciasta francuskiego ze znajomymi! Więcej wspaniałych przepisów z jabłkami można znaleźć tutaj – RECIPES FOR APPLE CAKES (Przepisy na ciasta
z jabłkami).