Strona główna PRZEPISY Szybka przystawka do dobrze schłodzonego piwa – roladki z kiełbasą

Szybka przystawka do dobrze schłodzonego piwa – roladki z kiełbasą

Gdy wychodzisz wieczorem z przyjaciółmi, odłóż na bok dietę i zaproponuj im coś, czemu nikt się nie oprze. Co powiesz na roladki z kiełbasy zawinięte w ciasto francuskie z mżawką pikantnej musztardy? To bardzo łatwa przystawka, która świetnie komponuje się z kuflem piwa.

rychlá chuťovka k dobře vychlazenému pivu – klobásové rolky
Źródło: cocinarico.es

Jeśli i Ty masz swój ulubiony przepis, koniecznie opowiedz nam o nim w naszej grupie na Facebooku Prima kuchařka.


Bułki z kiełbasą

Co będzie nam potrzebne:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 sztuki kiełbasy wędzonej
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 kostka jaj
  • nasiona sezamu, maku lub kminku

Jak postępować:

  • Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  • Ciasto francuskie rozwałkować i przeciąć w poprzek na dwa prostokąty. Jeśli masz zamrożone ciasto, rozmroź je, podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na prostokąt.
  • Posmaruj plasterki musztardą – najlepiej gęstą musztardą francuską.
  • W każdy plaster zawiń kiełbasę i ułóż roladki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Posmaruj powierzchnię ubitym jajkiem i posyp ziarnami sezamu, maku lub kminku.
  • Piecz bułki przez około 20-25 minut lub do momentu, gdy będą ładnie złote na powierzchni.
  • Po upieczeniu lekko ostudzić, a następnie ostrym nożem pokroić na krążki o grubości ok. 2 cm.
  • Najlepiej smakują ze szklanką schłodzonego piwa.

Życzymy dobrego smaku!

Jeśli spodobał Ci się ten przepis na bułki z kiełbasą, podziel się nim ze znajomymi! Może ci się spodobać: Zapiekane ziemniaki nadziewane serem, kiełbasą i boczkiem

– świetna szybka przekąska!