Przygotuj to kruche ciasto z kremem. Niezależnie od tego, czy pijesz kawę w samotności, czy zapraszasz przyjaciół, każdy doceni słodki smak tego pysznego deseru. Nie czekaj na nic i zacznij działać, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić! Podziękowania dla Martyny za przepis.
Przepis na kruche ciasto z kremem:
Co będzie nam potrzebne:
Kruszonka:
- 3,5 szklanki mąki gruboziarnistej
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- jajko – 1 szt.
- 1 cukier waniliowy
- 1 proszek do pieczenia lub 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wypełnienie:
- 2,5 saszetki budyniu w proszku
- 1 l mleka
- 3,5 łyżki stołowe cukru
- Owoce, nawet mrożone
Jak postępować:
1) Ze wszystkich składników zrobić kruszonkę. Odłóż około 1/3 kruszonki do posypania wierzchu, 2/3 wylej na blachę, dociskając ją lekko rękami, aby nie było dziur i aby budyń nie wyciekł.
2) Ze składników nadzienia zrobić budyń i jeszcze gorący wylać na blachę z kruszonką. Przykryć owocami i posypać resztą kruszonki.
3) Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180°C. Piekłam przez około 40 minut.
4) Odstawić do ostygnięcia.
PORADA: To zależy od tego, jakich owoców użyjesz. Użyłam mrożonych mieszanych jagód, więc posypałam je nieco większą ilością cukru – próbowałam cukru trzcinowego o smaku rumowym. To bardzo szybkie ciasto … i tak samo dobre. Zrobiłam połowę porcji.