Strona główna PRZEPISY Przygotuj to kruche ciasto z kremem – szybko i smacznie

Przygotuj to kruche ciasto z kremem – szybko i smacznie

Przygotuj to kruche ciasto z kremem. Niezależnie od tego, czy pijesz kawę w samotności, czy zapraszasz przyjaciół, każdy doceni słodki smak tego pysznego deseru. Nie czekaj na nic i zacznij działać, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić! Podziękowania dla Martyny za przepis.

připravte si tento drobenkový koláč s pudinkem – rychlé a chutné
Źródło.

Przepis na kruche ciasto z kremem:

Co będzie nam potrzebne:

Kruszonka:

  • 3,5 szklanki mąki gruboziarnistej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • jajko – 1 szt.
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 proszek do pieczenia lub 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Wypełnienie:

  • 2,5 saszetki budyniu w proszku
  • 1 l mleka
  • 3,5 łyżki stołowe cukru
  • Owoce, nawet mrożone

Jak postępować:

1) Ze wszystkich składników zrobić kruszonkę. Odłóż około 1/3 kruszonki do posypania wierzchu, 2/3 wylej na blachę, dociskając ją lekko rękami, aby nie było dziur i aby budyń nie wyciekł.

2) Ze składników nadzienia zrobić budyń i jeszcze gorący wylać na blachę z kruszonką. Przykryć owocami i posypać resztą kruszonki.

3) Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180°C. Piekłam przez około 40 minut.

4) Odstawić do ostygnięcia.

PORADA: To zależy od tego, jakich owoców użyjesz. Użyłam mrożonych mieszanych jagód, więc posypałam je nieco większą ilością cukru – próbowałam cukru trzcinowego o smaku rumowym. To bardzo szybkie ciasto … i tak samo dobre. Zrobiłam połowę porcji.