Strona główna PRZEPISY Naleśniki z gorącym syropem malinowym – pyszne połączenie!

Naleśniki z gorącym syropem malinowym – pyszne połączenie!

Wszyscy uwielbiamy naleśniki. Ale szczerze mówiąc, robienie ich może być nieco monotonne i nudne. Ale efekt jest zawsze wart zachodu, niezależnie od tego, czy wypełnimy je owocami, dżemem czy czekoladą i udekorujemy bitą śmietaną. Dlatego dziś pokażemy Wam przepis na naleśniki polane pysznym słodko-kwaśnym syropem z kawałkami owoców rozlanych na chrupiących plackach!

palačinky s horkým malinovým sirupem – lahodná kombinace!
Źródło: mojirecepti.com

Jeśli i Ty masz swój ulubiony przepis, koniecznie opowiedz nam o nim w naszej grupie na Facebooku Prima kuchařka.


Naleśniki z gorącym syropem malinowym

Co będzie nam potrzebne:

Na ciasto:

  • 2 szklanki mleka pełnego
  • 1 szklanka mąki zwykłej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli

na syrop:

  • 150 g malin
  • 100 g czarnych porzeczek
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • sok z 1 KL cytryny
  • 1 KL ekstrakt waniliowy
  • olej, masło, cukier puder

Jak postępować:

  • Ubij jajka w mleku, dodaj mąkę, cukier i sól. Wymieszaj cienkie ciasto i usmaż cienkie naleśniki na patelni z rozgrzanym masłem i odrobiną oleju.
  • Aby przygotować syrop, włóż owoce do rondla, dodaj sok z cytryny, cukier, ekstrakt i odrobinę wody (1 dcl). Doprowadź do wrzenia, a gdy maliny zaczną się rozpadać, a porzeczki pękać, odstaw na bok.
  • Naleśniki złożyć na ćwiartki, polać gorącym syropem i posypać cukrem pudrem. Jeszcze lepsze są z gałką lodów waniliowych lub świeżą bitą śmietaną.

Życzymy dobrego smaku!