Wszyscy uwielbiamy naleśniki. Ale szczerze mówiąc, robienie ich może być nieco monotonne i nudne. Ale efekt jest zawsze wart zachodu, niezależnie od tego, czy wypełnimy je owocami, dżemem czy czekoladą i udekorujemy bitą śmietaną. Dlatego dziś pokażemy Wam przepis na naleśniki polane pysznym słodko-kwaśnym syropem z kawałkami owoców rozlanych na chrupiących plackach!
Jeśli i Ty masz swój ulubiony przepis, koniecznie opowiedz nam o nim w naszej grupie na Facebooku Prima kuchařka.
Naleśniki z gorącym syropem malinowym
Co będzie nam potrzebne:
Na ciasto:
- 2 szklanki mleka pełnego
- 1 szklanka mąki zwykłej
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
na syrop:
- 150 g malin
- 100 g czarnych porzeczek
- 5 łyżek cukru kryształu
- sok z 1 KL cytryny
- 1 KL ekstrakt waniliowy
- olej, masło, cukier puder
Jak postępować:
- Ubij jajka w mleku, dodaj mąkę, cukier i sól. Wymieszaj cienkie ciasto i usmaż cienkie naleśniki na patelni z rozgrzanym masłem i odrobiną oleju.
- Aby przygotować syrop, włóż owoce do rondla, dodaj sok z cytryny, cukier, ekstrakt i odrobinę wody (1 dcl). Doprowadź do wrzenia, a gdy maliny zaczną się rozpadać, a porzeczki pękać, odstaw na bok.
- Naleśniki złożyć na ćwiartki, polać gorącym syropem i posypać cukrem pudrem. Jeszcze lepsze są z gałką lodów waniliowych lub świeżą bitą śmietaną.
Życzymy dobrego smaku!