Dziś przygotowaliśmy dla Was kostki wanilii o smaku ananasowym, które po wyjęciu z lodówki nie mają sobie równych. Robimy je na prawie każde przyjęcie i wszyscy pytają mnie, w której cukierni je kupuję. Są naprawdę pyszne!

Kostki wanilii o smaku ananasowym:
Czego potrzebujemy:
Ciasto:
- 100 g mąki gruboziarnistej
- 3 jajka
- 70 g cukru
- szczypta soli
- jedno opakowanie proszku do pieczenia
- 2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego
- butelka esencji waniliowej
Nadzienie waniliowe:
- litr mleka
- 4 żółtka
- 200 g skrobi
- 200 g cukru pudru
- 100 g masła
- 4 opakowania cukru waniliowego.
- Kompot z ananasa
- bita śmietana (whipping cream)
Jak postępować:
- W głębszej misce umieścić mąkę, proszek do pieczenia i mąkę gruboziarnistą. W innej misce ubij białka i stopniowo dodawaj do nich żółtka, szczyptę soli, cukier puder, a na końcu żółtka, używając miksera.
- Na kolejnym etapie do masy przesiej przez drobne sito mąkę i proszek do pieczenia, a następnie wymieszaj. Ostatnim składnikiem jest olej słonecznikowy. Gdy wszystkie składniki się połączą, powstanie gładkie i półpłynne ciasto. Wylej ciasto na blachę o wymiarach 20 x 25 cm, którą wcześniej wyłożyłeś papierem do pieczenia. Następnie włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 25-30 minut w temperaturze 180°C. W międzyczasie przygotować krem waniliowy.
- W małym rondelku wymieszaj skrobię z mlekiem i podgrzej na małym ogniu.
- Następnie dodajemy żółtka, 200 g cukru, cukier waniliowy i mieszamy do zgęstnienia. Gdy nadzienie będzie gęste, zdejmij je z kuchenki i odstaw do ostygnięcia.
- Na ostatnim etapie wbij zmiękczone masło.
- Krem jest gotowy. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw na chwilę do ostygnięcia. Następnie skropić go sokiem ananasowym i równomiernie wyłożyć krem waniliowy.
- Na koniec udekoruj tort bitą śmietaną.
Życzymy dobrego smaku!
Podziel się tym przepisem, Twoi znajomi na pewno go pokochają.