Strona główna PRZEPISY Kostki wanilii o smaku ananasa – po wyjęciu z lodówki nie mają...

Kostki wanilii o smaku ananasa – po wyjęciu z lodówki nie mają sobie równych

Dziś przygotowaliśmy dla Was kostki wanilii o smaku ananasowym, które po wyjęciu z lodówki nie mają sobie równych. Robimy je na prawie każde przyjęcie i wszyscy pytają mnie, w której cukierni je kupuję. Są naprawdę pyszne!

Źródło: recepti365.com

Kostki wanilii o smaku ananasowym:

Czego potrzebujemy:

Ciasto:

  • 100 g mąki gruboziarnistej
  • 3 jajka
  • 70 g cukru
  • szczypta soli
  • jedno opakowanie proszku do pieczenia
  • 2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego
  • butelka esencji waniliowej

Nadzienie waniliowe:

  • litr mleka
  • 4 żółtka
  • 200 g skrobi
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 4 opakowania cukru waniliowego.
  • Kompot z ananasa
  • bita śmietana (whipping cream)

Jak postępować:

  1. W głębszej misce umieścić mąkę, proszek do pieczenia i mąkę gruboziarnistą. W innej misce ubij białka i stopniowo dodawaj do nich żółtka, szczyptę soli, cukier puder, a na końcu żółtka, używając miksera.
  2. Na kolejnym etapie do masy przesiej przez drobne sito mąkę i proszek do pieczenia, a następnie wymieszaj. Ostatnim składnikiem jest olej słonecznikowy. Gdy wszystkie składniki się połączą, powstanie gładkie i półpłynne ciasto. Wylej ciasto na blachę o wymiarach 20 x 25 cm, którą wcześniej wyłożyłeś papierem do pieczenia. Następnie włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 25-30 minut w temperaturze 180°C. W międzyczasie przygotować krem waniliowy.
  3. W małym rondelku wymieszaj skrobię z mlekiem i podgrzej na małym ogniu.
  4. Następnie dodajemy żółtka, 200 g cukru, cukier waniliowy i mieszamy do zgęstnienia. Gdy nadzienie będzie gęste, zdejmij je z kuchenki i odstaw do ostygnięcia.
  5. Na ostatnim etapie wbij zmiękczone masło.
  6. Krem jest gotowy. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw na chwilę do ostygnięcia. Następnie skropić go sokiem ananasowym i równomiernie wyłożyć krem waniliowy.
  7. Na koniec udekoruj tort bitą śmietaną.

Życzymy dobrego smaku!

Podziel się tym przepisem, Twoi znajomi na pewno go pokochają.