Smaczny, bogaty i absolutnie prosty żurek ziemniaczany z grzybami i boczkiem, któremu nikt się nie oprze! Czy nie brzmi to zbyt luksusowo? Nonsens! Jego wyrafinowana kremowa konsystencja i aromat, uzyskane dzięki wędzonemu mięsu, przyprawom lub dzikim grzybom, przyciągną wszystkich do stołu.

Jeśli i Ty masz swój ulubiony przepis, koniecznie opowiedz nam o nim w naszej grupie na Facebooku Prima kuchařka.
Zupa ziemniaczana na zakwasie z grzybami i boczkiem
Co będzie nam potrzebne:
- 4 szt. ziemniaków
- 1 garść suszonych grzybów
- 200 ml mleka
- 200 ml śmietanki delikatesowej
- 2 łyżki mąki zwykłej
- cukier do smaku
- ocet do smaku
- 100 g boczku orawskiego
- sól, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liść laurowy
Jak postępować:
- Namocz grzyby w misce przez około godzinę.
- Umieść oczyszczone i pokrojone w kostkę ziemniaki na średnim ogniu. Doprawić solą i pieprzem.
- Odciśnij wodę z namoczonych grzybów, dodaj je do zupy i gotuj, aż ziemniaki zmiękną.
- Z mleka, śmietany i mąki zrobić zasmażkę, wlać ją do zupy i doprowadzić do wrzenia.
- Zdjąć z ognia i na koniec doprawić cukrem i octem, jeśli to konieczne.
- Podawać z białym pieczywem i smażonym boczkiem pokrojonym w kostkę.
Życzymy dobrego smaku!
Jeśli spodobał Ci się ten przepis na żurek z grzybami i boczkiem, podziel się nim ze znajomymi! Zainspiruj się także przepisem na najprostszy sos do spaghetti „Cacio e Pepe”!