Strona główna PRZEPISY Bogata i prosta zupa ziemniaczana z grzybami i boczkiem

Bogata i prosta zupa ziemniaczana z grzybami i boczkiem

Smaczny, bogaty i absolutnie prosty żurek ziemniaczany z grzybami i boczkiem, któremu nikt się nie oprze! Czy nie brzmi to zbyt luksusowo? Nonsens! Jego wyrafinowana kremowa konsystencja i aromat, uzyskane dzięki wędzonemu mięsu, przyprawom lub dzikim grzybom, przyciągną wszystkich do stołu.

sytá a jednoduchá kyselá bramborová polévka s lesními houbami a slaninou
Źródło: es.hiloved.com

Jeśli i Ty masz swój ulubiony przepis, koniecznie opowiedz nam o nim w naszej grupie na Facebooku Prima kuchařka.


Zupa ziemniaczana na zakwasie z grzybami i boczkiem

Co będzie nam potrzebne:

  • 4 szt. ziemniaków
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietanki delikatesowej
  • 2 łyżki mąki zwykłej
  • cukier do smaku
  • ocet do smaku
  • 100 g boczku orawskiego
  • sól, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liść laurowy

Jak postępować:

  • Namocz grzyby w misce przez około godzinę.
  • Umieść oczyszczone i pokrojone w kostkę ziemniaki na średnim ogniu. Doprawić solą i pieprzem.
  • Odciśnij wodę z namoczonych grzybów, dodaj je do zupy i gotuj, aż ziemniaki zmiękną.
  • Z mleka, śmietany i mąki zrobić zasmażkę, wlać ją do zupy i doprowadzić do wrzenia.
  • Zdjąć z ognia i na koniec doprawić cukrem i octem, jeśli to konieczne.
  • Podawać z białym pieczywem i smażonym boczkiem pokrojonym w kostkę.

Życzymy dobrego smaku!

Jeśli spodobał Ci się ten przepis na żurek z grzybami i boczkiem, podziel się nim ze znajomymi! Zainspiruj się także przepisem na najprostszy sos do spaghetti „Cacio e Pepe”!