Strona główna PRZEPISY Pyszne ciasto z pysznym kremem waniliowym, które smakiem przewyższa nawet ciasta z...

Pyszne ciasto z pysznym kremem waniliowym, które smakiem przewyższa nawet ciasta z cukierni

Dziś przygotowaliśmy przepis na pyszne ciasto z pysznym kremem waniliowym, które smakiem przewyższa nawet ciasta z cukierni. Mowa o bajecznym torcie Aniko z kremem waniliowym, który rozpływa się na języku. Przygotuj ten przysmak, a przekonasz się, że nie będziesz żałować! Smakuje naprawdę bajecznie!

Źródło: kiloretete.ro

Pyszne ciasto z pysznym kremem waniliowym:

Co będzie nam potrzebne:

Na ciasto:

  • 250 g mąki zwykłej
  • cukier – 170 g
  • olej – 100 ml
  • woda – 100 ml
  • jajka – 5 szt.
  • proszek do pieczenia – 1 torebka
  • kakao – 2 łyżki stołowe

Na krem:

  • mleko – 800 ml
  • cukier – 140 g
  • budyń waniliowy – 2 saszetki

Do dekoracji:

  • bitą śmietanę – 300 ml
  • cukier – 250 g
  • cynamon mielony

Jak postępować:

  1. Wyłóż blachę lub naczynie do pieczenia papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do temperatury 170°C.
  2. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia przez drobne sito do miski i wymieszaj oba składniki. W innej misce połącz ubite jajka z cukrem i ubijaj trzepaczką, aż cukier całkowicie się rozpuści, a jajka zamienią się w gęstą, białawą i pienistą masę. Do masy jajecznej dodaj sto mililitrów wody i taką samą ilość oleju roślinnego, wymieszaj, a następnie wsyp po trochu przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
  3. Po uzyskaniu jednorodnej masy, wlej nieco więcej niż połowę ciasta do przygotowanej formy lub naczynia do pieczenia. Następnie pozostałe ciasto połączyć z kakao w proszku, dokładnie wymieszać, aby powstała ciemnobrązowa masa, i polewać nią na przemian białe ciasto w formie.
  4. Wlej dwie trzecie odmierzonego mleka do rondelka i doprowadź do wrzenia na małym ogniu. Pozostałe mleko wymieszać z proszkiem budyniowym i cukrem, a następnie dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki. Gdy mleko w rondelku zacznie bulgotać, dodać roztrzepany krem w proszku i cukier, a następnie gotować mieszankę, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Wylej krem na ciasto w formie i wstaw do nagrzanego piekarnika, aby piec przez około 25-30 minut.
  5. Gotowe ciasto pozostawić do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie ubij śmietanę z cukrem pudrem na sztywną i puszystą pianę, a gdy ciasto ostygnie, rozprowadź ją równomiernie na powierzchni ciasta i posyp mielonym cynamonem.

Smacznego!