Ten przepis przydaje się zawsze, gdy zbliżają się goście, a Ty nie masz gotowego deseru. Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na pyszne ciasto z jabłkami i mascarpone . Jeśli uwielbiasz jeść słodkie przysmaki i jesteś pasjonatem gotowania, będziesz zachwycony tą nowością.
Przepis na pyszne ciasto z jabłkami i mascarpone:
Co będzie nam potrzebne:
Blacha do pieczenia 24 × 24 cm
- 1 duża paczka herbatników
- 1 kg jabłek
- 2 galaretki pomarańczowe
- 250 g mascarpone
- 200 g czekolady (moja ulubiona)
- 330 ml śmietany 30%
- 2,5 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie)
Jak postępować:
- Jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na patelni z niewielką ilością wody. Dodaj 2 galaretki do gotujących się jabłek i dokładnie wymieszaj. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
- Czekoladę pokrusz i rozpuść w rondelku na małym ogniu – uważaj, aby się nie przypaliła. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
- Dno blachy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim herbatniki.
- Rozłóż masę jabłkową na herbatnikach.
- Na krótko wmieszać mascarpone, a następnie dodać ostudzoną, roztopioną czekoladę i wymieszać. Łyżeczką nałożyć krem na jabłka. (Ewentualnie można położyć herbatniki na masie jabłkowej, a następnie na kremie czekoladowym). Włóż ciasto do lodówki,
- Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy przestudzoną żelatynę (rozpuszczoną w 100 ml wrzącej wody), aby uzyskać sztywne ciasto.
- Wyjąć ciasto z lodówki, posmarować kremem czekoladowym i ponownie wstawić do lodówki – najlepiej na całą noc.