Strona główna PRZEPISY Pyszne ciasto z jabłkami i mascarpone – będziesz do niego wracać wielokrotnie

Pyszne ciasto z jabłkami i mascarpone – będziesz do niego wracać wielokrotnie

Ten przepis przydaje się zawsze, gdy zbliżają się goście, a Ty nie masz gotowego deseru. Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na pyszne ciasto z jabłkami i mascarpone . Jeśli uwielbiasz jeść słodkie przysmaki i jesteś pasjonatem gotowania, będziesz zachwycony tą nowością.

Źródło: katalogsmakow.pl

Przepis na pyszne ciasto z jabłkami i mascarpone:

Co będzie nam potrzebne:

Blacha do pieczenia 24 × 24 cm
  • 1 duża paczka herbatników
  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 250 g mascarpone
  • 200 g czekolady (moja ulubiona)
  • 330 ml śmietany 30%
  • 2,5 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie)

Jak postępować:

  1. Jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na patelni z niewielką ilością wody. Dodaj 2 galaretki do gotujących się jabłek i dokładnie wymieszaj. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Czekoladę pokrusz i rozpuść w rondelku na małym ogniu – uważaj, aby się nie przypaliła. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Dno blachy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim herbatniki.
  4. Rozłóż masę jabłkową na herbatnikach.
  5. Na krótko wmieszać mascarpone, a następnie dodać ostudzoną, roztopioną czekoladę i wymieszać. Łyżeczką nałożyć krem na jabłka. (Ewentualnie można położyć herbatniki na masie jabłkowej, a następnie na kremie czekoladowym). Włóż ciasto do lodówki,
  6. Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy przestudzoną żelatynę (rozpuszczoną w 100 ml wrzącej wody), aby uzyskać sztywne ciasto.
  7. Wyjąć ciasto z lodówki, posmarować kremem czekoladowym i ponownie wstawić do lodówki – najlepiej na całą noc.