Strona główna PRZEPISY Ciasto Linzer pełne twarogu ze śliwkami i kruszonką

Ciasto Linzer pełne twarogu ze śliwkami i kruszonką

Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na ciasto linzerowe pełne twarogu ze śliwkami i kruszonką. Doskonale sprawdzi się jako uzupełnienie filiżanki gorącej herbaty, kakao lub kawy. Spodoba się nie tylko dzieciom, ale także głodnym dorosłym. Jeśli uwielbiasz jeść słodycze i jesteś zapalonym kucharzem lub szefem kuchni, będziesz zachwycony tą nowością. Podziękowania dla Martyny za przepis.

delikátní jablečný koláč s mascarpone – jednoduchý a chutný – jednoduchý a chutný
Źródło.

Przepis na ciasto linzer cake pełne twarogu:

Co będzie nam potrzebne:

Ciasto:

  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 220 g mąki zwykłej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • sól

Wypełnienie:

  • 500 g tłustego twarogu w tubie
  • 50 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 1 śmietanka /lub wanilia/ budyń w proszku
  • śliwki

Kruszonka:

  • 100 g mąki gruboziarnistej
  • 50 g cukru semolina
  • 50 g masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Jak postępować:

1) Masło rozluźnić i ubić razem z dwoma cukrami do uzyskania jasnej i spienionej masy. Dodaj jajka i połącz je. W innej misce wymieszaj sól, mąkę i proszek do pieczenia /lub sodę oczyszczoną/, dodaj do masy maślanej i wyrób na leniwe ciasto.

2) Używając rąk, wcisnąć ciasto na dno i boki tortownicy (użyłam formy o średnicy 24 cm).

3) Nastawić piekarnik na 180°C (160°C).

4) Użyłam śliwek z kompotu i odstawiłam je do odsączenia.

5) Twaróg, oba cukry, budyń w proszku i jajko umieścić w misce i ubić.

6) Masę twarogową wlać do tortownicy z ciastem, a na wierzchu ułożyć śliwki, przekrojoną stroną do góry.

7) Zimne masło pokroić w kostkę, posypać mąką, cukrem i cynamonem i rękami wyrobić na kruszonkę. Obficie posypać tym śliwki na wierzchu ciasta.

8) Ciasto wstawić do piekarnikai piec przez 60-70 minut do uzyskania złocistego koloru. Można to też stwierdzić, gdy skrzep w nadzieniu zacznie się podnosić od brzegów. Gdy środek zacznie się podnosić, ciasto jest gotowe.

9) Pozostawić do ostygnięcia i podawać. Pyszny jest jeszcze wilgotny około 3 godziny po upieczeniu, ale także następnego dnia schłodzony z lodówki.

Featured_image: https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2022/03/delikatni-jablecny-kolac-s-mascarpone-jednoduchy-a-chutny-jednoduchy-a-chutny-2.jpg
Zdroj_origin: https://primainspirace.cz/2022/03/13/linecky-kolac/