Strona główna PRZEPISY Sznycel mielony pieczony w piekarniku z kwaśną śmietaną i tłuczonymi ziemniakami

Sznycel mielony pieczony w piekarniku z kwaśną śmietaną i tłuczonymi ziemniakami

Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na mielone filety zapiekane w piekarniku z kwaśną śmietaną i tłuczonymi ziemniakami . Podziękowania dla Jana za przepis. Przygotowanie tego dania zajmie Ci tylko kilka minut, a będziesz mieć pyszny, syty obiad. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić!

mleté řízky pečené v troubě se zakysanou smetanou a bramborovou kaší
Źródło.

Przepis na sznycel mielony zapiekany w piekarniku z kwaśną śmietaną:

Co będzie nam potrzebne:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2-3 kromki chleba tostowego (może być bułka)
  • 1 surowy tarty ziemniak
  • 100 g twardego sera (tartego)
  • 2 łyżki stołowe (czubate) kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, odrobina czosnku, (można dodać przyprawy do smaku)

Jak postępować:

1) Ser i ziemniaki zetrzeć na tarce, biały chleb namoczyć w mleku, aby nasiąkł, (następnie odcisnąć) i wszystko połączyć.

2) Uformować placki dowolnej wielkości i zawinąć. Bułka tarta, roztrzepane, posolone jajko i znowu bułka tarta.

3) Usmażyć na patelni i przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną smalcem . Następnie wstawić wszystko do piekarnika na około 20 minut w temperaturze około 190 stopni.

PORADA: Są bardzo dobre. (W przepisie, w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania, miały być ułożone cebule w półkrążki i dopiero na nich miały być ułożone sadzonki, zależy jak kto lubi.Ja zrobiłam bez cebuli)