Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na mielone filety zapiekane w piekarniku z kwaśną śmietaną i tłuczonymi ziemniakami . Podziękowania dla Jana za przepis. Przygotowanie tego dania zajmie Ci tylko kilka minut, a będziesz mieć pyszny, syty obiad. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić!
Przepis na sznycel mielony zapiekany w piekarniku z kwaśną śmietaną:
Co będzie nam potrzebne:
- 500 g mięsa mielonego
- 2-3 kromki chleba tostowego (może być bułka)
- 1 surowy tarty ziemniak
- 100 g twardego sera (tartego)
- 2 łyżki stołowe (czubate) kwaśnej śmietany
- sól, pieprz, odrobina czosnku, (można dodać przyprawy do smaku)
Jak postępować:
1) Ser i ziemniaki zetrzeć na tarce, biały chleb namoczyć w mleku, aby nasiąkł, (następnie odcisnąć) i wszystko połączyć.
2) Uformować placki dowolnej wielkości i zawinąć. Bułka tarta, roztrzepane, posolone jajko i znowu bułka tarta.
3) Usmażyć na patelni i przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną smalcem . Następnie wstawić wszystko do piekarnika na około 20 minut w temperaturze około 190 stopni.
PORADA: Są bardzo dobre. (W przepisie, w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania, miały być ułożone cebule w półkrążki i dopiero na nich miały być ułożone sadzonki, zależy jak kto lubi.Ja zrobiłam bez cebuli)