03ny deser czekoladowy z dodatkiem smakowitego kremu . Jeśli uwielbiasz jeść słodycze i jesteś zapalonym kucharzem lub szefem kuchni, będziesz zachwycony tą nowością.
Przepis na niesamowicie pyszny deser czekoladowy:
Co będzie nam potrzebne:
Blacha do pieczenia 24 × 24 cm
Na podstawę:
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 4 jajka
- 3 łyżki stołowe kakao
Na krem:
- 1 kostka masła/margaryny (200/250 g)
- 0,5 szklanki mleka
- 2 szklanki mleka w proszku
- 0,5 szklanki cukru
Na krem:
- 250 g mascarpone
- 100 g ciemnej czekolady
- 150 ml śmietany 30%
Forma 24 x 24 cm
Jak postępować:
- Białka wymieszać z odrobiną soli. Stopniowo dodawać cukier i ubijać do uzyskania sztywnej masy.
- Dodać żółtka i krótko zmiksować do połączenia.
- Do masy dodać mąkę i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Należy uważać, aby na dnie nie pozostał suchy proszek.
- Przelej biszkopt do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15 minut.
- Mleko i cukier zagotować w rondelku, a następnie odstawić do ostygnięcia;
- Ubić masło mikserem. Stopniowo dodawać schłodzone mleko, ciągle ubijając;
- Dodawać mleko w proszku po 1 łyżce stołowej, ciągle mieszając. Masa powinna być gładka i jednorodna.
- Pokruszoną czekoladę umieścić w rondelku, dodać śmietankę i podgrzewać na małym ogniu do połączenia. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia;
- W międzyczasie schłodzony biszkopt posmarować jasnym kremem mlecznym.
- Na krótko wmieszać serek mascarpone, a następnie dodawać po łyżce masę czekoladową, cały czas mieszając. Powinien powstać gładki krem czekoladowy;
- Rozprowadź krem czekoladowy na wierzchu ciasta i odstaw do lodówki – najlepiej na całą noc.
VIDEO GUIDE: