Strona główna PRZEPISY Ślimaki cynamonowe – pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu, idealne dla całej...

Ślimaki cynamonowe – pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu, idealne dla całej rodziny

Ślimaki cynamonowe – pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu, są idealne dla całej rodziny. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić! Dziękuję Martynie za ten wspaniały przepis. Niezależnie od tego, czy popołudniową kawę pije się w samotności, czy zaprasza przyjaciół, każdy doceni słodki smak tego pysznego deseru.


Co będzie nam potrzebne:

Do fermentacji:
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 5 g cukru
  • 8 g drożdży instant
Ciasto:
  • 430 g mąki
  • 67 g masła wegańskiego
  • 125 ml mleka sojowego/kokosowego/owsianego (zależnie od preferencji)
  • 73 g cukru
  • 6 g soli
Nadzienie cynamonowe:
  • 110 g cukru kokosowego
  • 10 g cynamonu
  • 50 g masła wegańskiego
  • rodzynki
Polewa:
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki margaryny/oleju kokosowego (zależnie od preferencji)
  • szczypta wanilii
  • 1/4 szklanki mleka sojowego

Jak postępować:

  1. Do małej miski wlej ciepłą, ale nie gorącą wodę. Wymieszaj cukier do rozpuszczenia i dodaj drożdże. Odstawić na 6-7 minut.
  2. Ciasto. Roztopić masło, dodać mleko, cukier i sól. Mieszanka powinna być ciepła. Wmieszaj drożdże i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Przygotowane ciasto odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie dodaj resztę mąki. Wyrabiaj ciasto przez chwilę, a następnie rozwałkuj je na prostokąt o grubości ok. 1 cm.
  3. Posmaruj ciasto masłem i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem (uwaga – cukier kokosowy nada ciastu lekko karmelowy smak – możesz użyć innego) oraz rodzynkami. Zwijamy jak roladę i kroimy na kawałki o grubości 3-4 cm, układamy w blasze i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Wymieszaj cukier puder z roztopioną margaryną i wanilią, a następnie powoli dodawaj mleko sojowe, aż powstanie lekko płynna konsystencja. Na koniec polej gotowe ślimaki i pozostaw do zastygnięcia.