Ślimaki cynamonowe – pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu, są idealne dla całej rodziny. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić! Dziękuję Martynie za ten wspaniały przepis. Niezależnie od tego, czy popołudniową kawę pije się w samotności, czy zaprasza przyjaciół, każdy doceni słodki smak tego pysznego deseru.
Co będzie nam potrzebne:
Do fermentacji:
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 5 g cukru
- 8 g drożdży instant
Ciasto:
- 430 g mąki
- 67 g masła wegańskiego
- 125 ml mleka sojowego/kokosowego/owsianego (zależnie od preferencji)
- 73 g cukru
- 6 g soli
Nadzienie cynamonowe:
- 110 g cukru kokosowego
- 10 g cynamonu
- 50 g masła wegańskiego
- rodzynki
Polewa:
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki margaryny/oleju kokosowego (zależnie od preferencji)
- szczypta wanilii
- 1/4 szklanki mleka sojowego
Jak postępować:
- Do małej miski wlej ciepłą, ale nie gorącą wodę. Wymieszaj cukier do rozpuszczenia i dodaj drożdże. Odstawić na 6-7 minut.
- Ciasto. Roztopić masło, dodać mleko, cukier i sól. Mieszanka powinna być ciepła. Wmieszaj drożdże i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Przygotowane ciasto odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie dodaj resztę mąki. Wyrabiaj ciasto przez chwilę, a następnie rozwałkuj je na prostokąt o grubości ok. 1 cm.
- Posmaruj ciasto masłem i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem (uwaga – cukier kokosowy nada ciastu lekko karmelowy smak – możesz użyć innego) oraz rodzynkami. Zwijamy jak roladę i kroimy na kawałki o grubości 3-4 cm, układamy w blasze i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Wymieszaj cukier puder z roztopioną margaryną i wanilią, a następnie powoli dodawaj mleko sojowe, aż powstanie lekko płynna konsystencja. Na koniec polej gotowe ślimaki i pozostaw do zastygnięcia.