Strona główna PRZEPISY Kurczak zapiekany z makaronem i serem: smaczny i szybki przepis!

Kurczak zapiekany z makaronem i serem: smaczny i szybki przepis!

Jeśli lubisz zapiekane potrawy, ten przepis na pewno Ci się spodoba. Łączy w sobie po prostu pysznego kurczaka i ulubiony makaron. Harmonię smaków dopełnia ser na wierzchu i kwaśna śmietana. Przejdźmy do przepisu – zapiekany kurczak z makaronem i serem!

zapečené kuře s těstovinami a sýrem: chutný a rychlý recept!
Źródło: YouTube/CulinaryAdventures

Jeśli i Ty masz swój ulubiony przepis, koniecznie opowiedz nam o nim w naszej grupie na Facebooku Prima kuchařka.


Kurczak zapiekany z makaronem i serem

Co będzie nam potrzebne:

  • 500 g makaronu (użyłam pełnoziarnistego, ale można użyć dowolnego rodzaju)
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 350 g startego sera żółtego
  • papryka
  • 8 średniej wielkości ogórków
  • puszka kukurydzy
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki stołowe ketchupu
  • 4 łyżki stołowe śmietany lub białego jogurtu
  • 3 łyżeczki przyprawy Gyros
  • 2 ząbki wyciśniętego czosnku

Jak postępować:

  • Ugotować makaron.
  • Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą gyros i odstawiamy do lodówki na godzinę.
  • Następnie należy je krótko podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
  • Paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Odsączyć kukurydzę na sicie.
  • W misce przygotuj sos – wymieszaj ketchup z majonezem, śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Połowę makaronu ułożyć w naczyniu do zapiekania. Następnie dodaj połowę warzyw (ogórek, kukurydzę, paprykę) i połowę pieczonego mięsa.
  • Całość polej połową sosu i posyp połową startego sera.
  • Następnie dodaj resztę makaronu, warzywa, sos i ser, a na koniec dodaj kurczaka i lekko dociśnij go do sera.
  • Piecz całość przez 15 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni, a następnie 10-15 minut bez przykrycia, aż ser ładnie się zrumieni.

Życzymy dobrego smaku!

Podziel się tym przepisem na kurczaka zapiekanego z makaronem i serem ze swoimi znajomymi! Może ci się spodobać: Roladki z kurczaka nadziewane bekonem, szynką i serem.