Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na irlandzki deser bez pieczenia z bananami, który przygotujesz w 20 minut. Nie czekaj na nic i pospiesz się z przygotowaniami, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i kucharka dadzą radę! Bez względu na to, czy popołudniową kawę pije się w samotności, czy zaprasza przyjaciół, każdy doceni słodki smak tego pysznego deseru.
Co będzie nam potrzebne:
- 250 g herbatników (duże opakowanie)
- 400 g kredy karmelowej
- 4 banany
- 500 ml bitej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/3 tabliczki ciemnej czekolady
Jak postępować:
1) Herbatniki pokruszyć na drobny proszek. Wymieszaj je z kredą i wyciśnij do formy do pieczenia, którą wcześniej wyłożyłeś papierem do pieczenia lub folią.
2) Użyć formy o średnicy 24 cm i dobrze wycisnąć w niej masę.
3) Obrać banany i przekroić je na pół.
4) Banany ułożyć na wierzchu masy herbatnikowej.
5) Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę.
Życzymy dobrego smaku!