Dzisiejszy przepis na pyszny miodowy deser z orzechami włoskimi i kremem waniliowym został zapożyczony z naszej grupy na Facebooku Książka kucharska Prima od naszej czytelniczki Pavli Mrázovej, dziękujemy. W tej grupie możesz również podzielić się z nami swoim ulubionym przepisem. Wystarczy dodać ładne zdjęcie ze składnikami i przetworzyć. Ten przepis zamieścimy w naszym magazyn przepisów. Możesz również podzielić się z nami i innymi czytelnikami tej grupy tym, co jesz dziś na obiad lub jaki smakołyk przygotowujesz na przyjęcie urodzinowe.
Ale teraz wracamy do dzisiejszego przepisu. Przygotowanie jest bardzo proste i oszczędza czas. Te kostki orzechów włoskich to świetny pomysł na weekendowe śniadanie do łóżka, które z pewnością ucieszy każdego gościa.
Czy już się ślinisz? Przygotujmy razem ten pyszny miodowy deser z orzechami włoskimi i kremem waniliowym
Więcej wspaniałych przepisów znajdziesz również na naszej stronie na Facebooku Prima Kuchařka.
Jeśli masz ochotę na więcej dobroci, koniecznie spróbuj tego deseru sernikowego!
Przepyszny przepis na miodowo-orzechowy deser:
Co będzie nam potrzebne:
Ciasto:
- 420 g mąki zwykłej lub żytniej
- 150 g cukru semolina
- 150 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka sody
- 2 łyżki mleka
masa orzechowa:
- 80 g masła
- 50 g cukru semolina
- 2 łyżki miodu
- 250 g orzechów włoskich
krem:
- 500 ml mleka
- 2 puddingi waniliowe
- 60 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
Jak postępować:
1) Zacznij od ciasta. Zacznij od wymieszania wszystkich składników na ciasto i wyrób je na ciasto. Podziel ciasto na dwie połowy i każdą z nich rozwałkuj na arkusz o grubości około 5 mm.
2) Teraz przygotować blachę do pieczenia, którą wyłożyć papierem do pieczenia. Umieść pierwszy arkusz ciasta na blasze do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
3) W międzyczasie przygotować masę orzechową. Na patelni rozgrzać masło i stopniowo dodawać cukier, miód i posiekane orzechy. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa ładnie się skarmelizuje.
4) Teraz przygotować drugą blachę do pieczenia, również wyłożoną papierem do pieczenia, i położyć na niej drugi arkusz ciasta. Jeszcze ciepłą masę orzechową równomiernie rozłożyć na cieście. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
5) Kontynuować nakładanie kremu. Przygotuj krem w klasyczny sposób z cukru, mleka i masła. Krem waniliowy rozprowadzić równomiernie na PIERWSZYM kawałku ciasta. Następnie połóż DRUGI kawałek ciasta na kremie waniliowym, posypując go orzechami, jak widać na zdjęciu.