Nadziewane dania mięsne przyrządza się w wielu różnych wariantach. Popularnym rodzajem mięsa do nadziewania jest kurczak lub indyk. W przepisie wykorzystujemy kurczaka, ale można użyć także innych rodzajów mięsa. To zróżnicowanie dotyczy również doboru składników farszu. Można eksperymentować i za każdym razem przygotowywać to pyszne danie z czymś innym. Na koniec wystarczy dobrać odpowiednie danie dodatkowe i można podawać.
Co będzie nam potrzebne:
- 4 duże plastry całej piersi z kurczaka
- 8 dużych cienkich plasterków szynki
- 1 średnia cukinia
- 300 g sera
- 1 szczypta soli
- 0,5 łyżeczki mieszanki przypraw do mięsa
- olej
Jak postępować:
1) Mięso umyć, rozdzielić i rozłożyć w naczyniu do pieczenia lub na blasze do pieczenia. Każdy kawałek posolić i popieprzyć, a na wierzchu położyć plasterek szynki.
2) Obraną cukinię pokroić na 2-3 mm cienkie plasterki i ułożyć na szynce tak, aby lekko się pokrywały. Posypać niewielką ilością soli. Zetrzeć ser na tarce. Rozgrzać piekarnik.
3) Zanim piekarnik się rozgrzeje (około 20 minut), nasączona solą cukinia puści tyle soku, że do zmiękczenia mięsa nie będzie potrzebna dodatkowa woda.
4) Kromki posypać serem i wstawić do piekarnika.
5) Piec pod przykryciem w temperaturze 200°C przez 30 minut. Zdejmij folię i piecz przez kolejne 10 minut.
Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.