Strona główna PRZEPISY Szybkie i bardzo proste ciasto makowe, które jest puszyste i sprężyste

Szybkie i bardzo proste ciasto makowe, które jest puszyste i sprężyste

Pokochasz szybkie i bardzo proste ciasto makowe, które możesz upiec dzięki naszemu przepisowi. Spodoba się Tobie i całej Twojej rodzinie. Zwłaszcza, że przygotowuje się je błyskawicznie. Ciasto nie jest wysuszone, wręcz przeciwnie. Jest pulchna i elastyczna. Przeczytaj nasz przepis i zacznij przygotowania. W ciągu 20 minut ciasto będzie gotowe do pieczenia.

Źródło: dijetaplus.com

Co będzie nam potrzebne:

  • 3 szklanki mąki gruboziarnistej
  • 2 filiżanki cukru granulowanego
  • 1 filiżanka maku
  • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 filiżanka oleju
  • 1 filiżanka proszku do pieczenia

Polewa:

  • 200 g mlecznej lub ciemnej czekolady
  • 50 g masła
  • 4 łyżki dżemu truskawkowego
  • 1 szklanka ciepłej wody

Jak postępować:

  1. W misce wymieszaj wszystkie składniki oprócz marmolady i ciepłej wody. Za pomocą ręcznej trzepaczki ubij gładkie ciasto.
  2. Wylej ciasto na blachę, którą posypałeś mąką lub wyłożyłeś papierem do pieczenia. Piec przez pół godziny w temperaturze 200 stopni.
  3. Podczas gdy ciasto się piecze, podgrzej marmoladę z ciepłą wodą na małym ogniu. Chwilę pogotować. Upieczone ciasto polać polewą marmoladową.
  4. Posmaruj nim ciasto, gdy jest jeszcze ciepłe.
  5. Roztopić masło i czekoladę w kąpieli wodnej.
  6. Ubijać do uzyskania gładkiej i błyszczącej konsystencji. Wylać tę masę na ciasto.

Życzymy dobrego smaku!

Podziel się tym pysznym przepisem na ciasto makowe ze znajomymi! Jestem pewna, że im też się spodoba!