Pokochasz szybkie i bardzo proste ciasto makowe, które możesz upiec dzięki naszemu przepisowi. Spodoba się Tobie i całej Twojej rodzinie. Zwłaszcza, że przygotowuje się je błyskawicznie. Ciasto nie jest wysuszone, wręcz przeciwnie. Jest pulchna i elastyczna. Przeczytaj nasz przepis i zacznij przygotowania. W ciągu 20 minut ciasto będzie gotowe do pieczenia.

Co będzie nam potrzebne:
- 3 szklanki mąki gruboziarnistej
- 2 filiżanki cukru granulowanego
- 1 filiżanka maku
- 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
- 1 szklanka letniej wody
- 1 filiżanka oleju
- 1 filiżanka proszku do pieczenia
Polewa:
- 200 g mlecznej lub ciemnej czekolady
- 50 g masła
- 4 łyżki dżemu truskawkowego
- 1 szklanka ciepłej wody
Jak postępować:
- W misce wymieszaj wszystkie składniki oprócz marmolady i ciepłej wody. Za pomocą ręcznej trzepaczki ubij gładkie ciasto.
- Wylej ciasto na blachę, którą posypałeś mąką lub wyłożyłeś papierem do pieczenia. Piec przez pół godziny w temperaturze 200 stopni.
- Podczas gdy ciasto się piecze, podgrzej marmoladę z ciepłą wodą na małym ogniu. Chwilę pogotować. Upieczone ciasto polać polewą marmoladową.
- Posmaruj nim ciasto, gdy jest jeszcze ciepłe.
- Roztopić masło i czekoladę w kąpieli wodnej.
- Ubijać do uzyskania gładkiej i błyszczącej konsystencji. Wylać tę masę na ciasto.
Życzymy dobrego smaku!
Podziel się tym pysznym przepisem na ciasto makowe ze znajomymi! Jestem pewna, że im też się spodoba!