Strona główna niesklasyfikowane Szarlotka z cynamonem i kremem waniliowym – przygotuj ją jak najszybciej

Szarlotka z cynamonem i kremem waniliowym – przygotuj ją jak najszybciej

Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na szarlotkę z cynamonem i kremem waniliowym. Idealny do filiżanki gorącej herbaty, kakao lub kawy. Spodoba się nie tylko dzieciom, ale także głodnym dorosłym. Jeśli lubisz jeść słodkie rzeczy i jesteś zapalonym kucharzem lub szefem kuchni, będziesz zachwycony tą nowością. Podziękowania dla Martyny za przepis.

delikátní jablečný koláč s mascarpone – jednoduchý a chutný – jednoduchý a chutný
Źródło.

Przepis na szarlotkę z cynamonem:

Co będzie nam potrzebne:

  • 3-4 jabłka
  • Cukier cynamonowy

Na ciasto:

  • 300 g mąki średnio gruboziarnistej
  • 120 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 1 jajko
  • 1/2 proszku do pieczenia lub 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Na krem:

  • 300 ml mleka
  • budyń waniliowy
  • 150 g masła
  • cukier puder i rum do smaku
  • Dekorowanie:
  • Tatranka (w oryginale MARGOT – ale nie mam go)

Jak postępować:

1) W formie do pieczenia (wysmarowałam ją masłem) wyłożyć warstwę startych jabłek. Posypać jabłka cukrem cynamonowym.

2) Cukier puder, jajka i olej ubić razem, następnie wlać mleko, wmieszać mąkę i sodę oczyszczoną.

3) Wylać ciasto na jabłka. Piec w temperaturze 170°C przez około 30 minut. Ugotuj krem i jeszcze gorący dodaj ok. 1,5 łyżki cukru pudru oraz pokrojone na kawałki zmiękczone masło. Ubij wszystko natychmiast, dodaj rum do smaku (nie oszczędzaj go ponownie).

4) Odwrócić ciasto tak, aby jabłka znalazły się na wierzchu. Włożyć z powrotem do tortownicy i zalać jabłka jeszcze ciepłym kremem. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

5) Następnie zetrzeć na tarce czekoladę MARGOT.