Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na bułeczki groniaste z ulubioną przystawką. Podziękowania dla Martyny za przepis. Przygotowanie tego dania zajmie Ci tylko kilka minut, a będziesz mieć pyszny, syty obiad. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić!
Przepis na bułeczki groniaste z ulubioną przystawką:
Co będzie nam potrzebne:
- 2 hermeliny (może być też inny ser pleśniowy)
- 2 jajka
- 10 dkg szynki
- 1 mała cebula
- szczypiorek
- 1 większy ugotowany ziemniak
- sól
- Podravka – natura
- przyprawa do papryki
- bułka tarta
- mąka gruboziarnista
Ciasto:
- Jaja
- mleko
- gładka mąka
- sól
- Olej do smażenia
Jak postępować:
1) Zetrzeć hermelin na grube kluski, drobno zetrzeć ziemniaki. Cebulę, szynkę i szczypiorek drobno posiekać.
2) Dodać jajka, sól, przyprawy i wymieszać.
3) Dodać trochę bułki tartej i mąki, aby powstały placki.
4) Z jajka, mleka, zwykłej mąki i soli zrobić ciasto, zanurzyć w nim placki i smażyć na rozgrzanym oleju.
5) Wyłożyć na serwetkę, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
6) Podawać z różnymi ziemniakami lub po prostu z sałatką warzywną. Smakuje dobrze.