Dziś przygotowaliśmy przepis na pyszne ciasteczka, które możesz przygotować łatwo i szybko. Smakują naprawdę pysznie, więc nie musisz się martwić, że dosłownie się w nich zakochasz. Są one dosłownie idealne do kawy lub herbaty.
Przepis na pyszne ciasteczka:
Co będzie nam potrzebne:
- mąka zwykła – 390 g
- cukier – 160 g
- masło – 120 g
- olej – 75 g
- proszek do pieczenia – 10 g
- cukier waniliowy – 5 g
- jajka – 2 szt.
- czekolada mleczna – 160 g
Jak postępować:
- Wyjmij masło z lodówki, aby doprowadzić je do temperatury pokojowej. W międzyczasie można przygotować dekorator do butelek PET w następujący sposób. Zdejmij pokrywkę z plastikowej butelki i narysuj flamastrem w jej środku sześcioramienną gwiazdę. Najłatwiej jest narysować dwa trójkąty jeden nad drugim.
- Za pomocą piły do metalu wytnij gwiazdę i przykręć gotową nakrętkę z powrotem do butelki.
- Możesz zacząć przygotowywać ciasto. Zmiękczone masło pokrój na mniejsze kostki i umieść w głębokiej misce. Dodaj do niego szklankę cukru i za pomocą szpatułki do ciasta lub chochli dokładnie rozetrzyj wszystko razem, aby połączyć cukier z masłem. Gdy skończysz, a masa maślana będzie miała odpowiednią konsystencję, dodaj dwa całe jajka, trzy czwarte szklanki oleju roślinnego i mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
- Do ciasta dodaj proszek do pieczenia, cukier waniliowy i dobrze wymieszaj. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie, nieklejące się ciasto, które wciskamy małymi partiami do przygotowanej butelki PET.
- Ponieważ trudniej jest ją wcisnąć w małą szyjkę, można użyć butelki z szerszą szyjką, np. butelki po mrożonej herbacie.
- Weź blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą przygotowanej butelki PET wyciśnij paski ciasta na blachę, oddzielając je palcem lub nożem od siebie na odległość 2-3 centymetrów. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz je przez 10-15 minut. Gotowe ciastka pozostawić do ostygnięcia i przygotować lekki lukier.
- Podgrzej mleczną czekoladę i zanurz w niej połowę każdego ciastka. Końcówkę czekolady można posypać kawałkami ulubionych orzechów lub wiórkami kokosowymi.
INSTRUKCJE WIDEO: