Strona główna PRZEPISY Przygotuj pyszne ciasteczka – są absolutnie idealne do kawy lub herbaty

Przygotuj pyszne ciasteczka – są absolutnie idealne do kawy lub herbaty

Dziś przygotowaliśmy przepis na pyszne ciasteczka, które możesz przygotować łatwo i szybko. Smakują naprawdę pysznie, więc nie musisz się martwić, że dosłownie się w nich zakochasz. Są one dosłownie idealne do kawy lub herbaty.

Źródło.

Przepis na pyszne ciasteczka:

Co będzie nam potrzebne:

  • mąka zwykła – 390 g
  • cukier – 160 g
  • masło – 120 g
  • olej – 75 g
  • proszek do pieczenia – 10 g
  • cukier waniliowy – 5 g
  • jajka – 2 szt.
  • czekolada mleczna – 160 g

Jak postępować:

  1. Wyjmij masło z lodówki, aby doprowadzić je do temperatury pokojowej. W międzyczasie można przygotować dekorator do butelek PET w następujący sposób. Zdejmij pokrywkę z plastikowej butelki i narysuj flamastrem w jej środku sześcioramienną gwiazdę. Najłatwiej jest narysować dwa trójkąty jeden nad drugim.
  2. Za pomocą piły do metalu wytnij gwiazdę i przykręć gotową nakrętkę z powrotem do butelki.
  3. Możesz zacząć przygotowywać ciasto. Zmiękczone masło pokrój na mniejsze kostki i umieść w głębokiej misce. Dodaj do niego szklankę cukru i za pomocą szpatułki do ciasta lub chochli dokładnie rozetrzyj wszystko razem, aby połączyć cukier z masłem. Gdy skończysz, a masa maślana będzie miała odpowiednią konsystencję, dodaj dwa całe jajka, trzy czwarte szklanki oleju roślinnego i mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
  4. Do ciasta dodaj proszek do pieczenia, cukier waniliowy i dobrze wymieszaj. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie, nieklejące się ciasto, które wciskamy małymi partiami do przygotowanej butelki PET.
  5. Ponieważ trudniej jest ją wcisnąć w małą szyjkę, można użyć butelki z szerszą szyjką, np. butelki po mrożonej herbacie.
  6. Weź blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą przygotowanej butelki PET wyciśnij paski ciasta na blachę, oddzielając je palcem lub nożem od siebie na odległość 2-3 centymetrów. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz je przez 10-15 minut. Gotowe ciastka pozostawić do ostygnięcia i przygotować lekki lukier.
  7. Podgrzej mleczną czekoladę i zanurz w niej połowę każdego ciastka. Końcówkę czekolady można posypać kawałkami ulubionych orzechów lub wiórkami kokosowymi.

INSTRUKCJE WIDEO: