Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na maślane kotlety z mascarpone i czekoladą. Idealny do filiżanki gorącej herbaty, kakao lub kawy. Spodoba się nie tylko dzieciom, ale także głodnym dorosłym. Jeśli lubisz słodycze i jesteś zapalonym kucharzem lub szefem kuchni, z pewnością ucieszysz się z tej nowości. Podziękowania dla Martyny za przepis.
Przepis na kromki maślane z mascarpone i czekoladą:
Co będzie nam potrzebne:
- 500 ml maślanki
- 3/4 dcl oleju
- 2 jajka
- 230 g cukru semolina
- 350 g mąki gruboziarnistej
- 1 płaska łyżka stołowa sody
- 3 łyżki stołowe kakao
- dżem (u mnie był to domowy dżem wiśniowo-rabarbarowy mojej mamy)
- 30 g startej gorzkiej czekolady
Krem:
- 1 mascarpone
- 250 ml 33% bitej śmietany
- 1 łyżka cukru pudru lub więcej, do smaku
- 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią z Kotanya
Jak postępować:
1) Ubij wszystkie składniki w misce. Ciasto jest bardzo rzadkie. Wlać do klasycznego półtalerza lub okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm. Wyłóż formę papierem do pieczenia.
2) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 45 minut (jeśli pieczecie na blasze, wystarczy 30 minut). Sprawdzić za pomocą szpikulca. Po ostygnięciu przekroić i ostrożnie obchodzić się z produktem! Skorupa jest bardzo delikatna.
Krem:
3) Ubić śmietanę, a następnie do ubitej śmietany ostrożnie wmieszać cukry. Wystarczy delikatnie wmieszać mascarpone! Uważaj, bo mascarpone może się zsiadać!
4) Posmarować muszlę dżemem – do smaku, kremem i posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
5) Można piec w okrągłej formie do pieczenia ciast. W przypadku tortownicy o średnicy 24 cm należy ją dwukrotnie przekroić. Do tortu polecam zrobić krem z podwójnej porcji, na zdjęciu jest krem z podstawowej porcji.
Featured_image: https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2022/03/delikatni-jablecny-kolac-s-mascarpone-jednoduchy-a-chutny-jednoduchy-a-chutny-4.jpg
Zdroj_origin: https://primainspirace.cz/2022/03/14/podmaslove-rezy/