Jeśli lubisz słodycze, a jednocześnie jesteś szefem kuchni z pasją, ta wiadomość na pewno Ci się spodoba. W dzisiejszym poście pokażemy Ci, jak przygotować niewypiekany deser cytrynowy. Wystarczy ułożyć herbatniki ze śmietaną i pudełkiem polewy. Niezależnie od tego, czy lubisz weekendową kawę sam, czy zapraszasz przyjaciół lub rodzinę, każdy doceni słodkość w postaci tego deseru.
Nie czekaj na nic i przygotuj się na przygotowanie, zanim będzie za późno, zrobi to każdy początkujący kucharz i kucharz! Rzućmy okiem na to, czego potrzebujemy i jak postępować.
Czego potrzebujemy do niepieczonego deseru cytrynowego:
- 150 g biszkoptów
- 330 ml bitej śmietany
- 2 PL cukier puder
- 2x 250 g mascarpone
- 2 opakowania galaretki z cytryny (lub przygotuj galaretkę z galaretki i soku z cytryny)
- 100 – 150 g mlecznej czekolady
Jak postępować:
1) Najpierw przygotowujemy galaretki, które dzielimy na dwie części.
2) Bierzemy foremkę o wymiarach 24 x 24 cm, wyścielamy ją papierem do pieczenia i zaczynamy układać obok niej herbatniki.
3) Ubij śmietankę z cukrem pudrem i stopniowo ubij mascarpone.
4) Na koniec, małymi partiami, ubij jeden kawałek galaretki.
5) Następnie nałóż połowę kremu równomiernie na herbatniki i posmaruj.
6) Nałóż drugą część galaretki na krem.
7) Rozprowadź krem równomiernie na powierzchni i nałóż drugą część kremu.
8) Włóż deser do lodówki i w międzyczasie przygotuj polewę czekoladową.
9) Czekoladę wlać do miski, dodać 2 łyżki wody i pozostawić do rozpuszczenia w kąpieli wodnej. Wymieszaj gładki lukier, a jeśli lukier jest nadal zbyt gęsty, dodaj 1 łyżkę gorącej wody i ponownie wymieszaj.
10) Polać lukrem cały deser i równomiernie rozprowadzić.
11) Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
Życzymy dobrego smaku!