Jeśli kochasz czekoladę, ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i związane z nimi słodycze. Dlatego dziś przygotowaliśmy dla Was tzw. marszczone ciasteczka czekoladowe, które na pewno zaspokoją gusta wszystkich fanów czekolady, ale także kakao! Jeden kęs od razu przeniesie Cię w krainę dobrobytu, z której na pewno nie będzie chciał wychodzić. Należy jednak przestrzegać właściwego czasu pieczenia, w przeciwnym razie ciasteczka zamienią się w kamienie, po których trzeba będzie udać się do dentysty :-D.
Zróbmy więc te pyszne ciasteczka z kawałkami czekolady.

Czego potrzebujemy do ciastek z kawałkami czekolady:
- 140 g mąki pszennej
- 50 g holenderskiego kakao
- 5 g proszku do pieczenia
- 2g mielonego cynamonu
- 190g cukru z kaszy manny (możesz też użyć trzciny lub pół na pół)
- szczypta soli
- Szczypta pieprzu cayenne lub chilli (możesz pominąć)
- 55 g gorzkiej czekolady
- 55 g masła
- 2 jajka
- przesiany cukier puder do pakowania
Jak postępować:
1) Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
2) W misce najpierw mieszamy składniki sypkie – mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, sól i pieprz cayenne (można pominąć).

3) Drobno posiekaj czekoladę i dodaj do masy.

4) Roztop masło i dodaj roztrzepane jajka do miski i wyrabiaj ciasto. (ciasto powinno mieć lepką i jędrną konsystencję).
5) Przesiej cukier puder na głęboki talerz.

6) Z ciasta o masie ok. 15 – 20 g (nieco mniejsze od piłeczki pingpongowej) formujemy kulki, a następnie zawijamy je w cukier. Gotowe kulki kładziemy następnie na blasze do pieczenia i zostawiamy je w większych odstępach.

7) Piec w 190 stopniach przez około 12 minut. Po upieczeniu ciasteczka są chrupiące na powierzchni, ale powinny być miękkie w środku.
8) Po upieczeniu ostudź i szybko zjedz, zanim zjedzą go inni członkowie rodziny 🙂

Życzymy dobrego smaku!