Chcesz się dobrze bawić, ale nie możesz wymyślić żadnej nowej inspiracji? Czy lubisz desery czekoladowe ? W takim razie jesteś we właściwym miejscu! Dziś wspólnie przygotujemy czekoladowy deser, który przygotowałeś prawie BEZ PRACY. To dobro jest jednym z najprostszych deserów, jakie znajdziesz na naszej stronie. Nadaje się jako świetna uczta na niespodziewaną wizytę, ale jest też świetną wskazówką na weekendowe śniadanie do łóżka, które z pewnością ucieszy każdego członka rodziny.
Czy zaczynasz się ślinić? Przygotujmy więc wspólnie ten czekoladowy deser, który przygotowałeś prawie BEZ PRACY!
Czego potrzebujemy do deseru czekoladowego:
ciasto
- 170 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 80 g kwaśnej śmietany
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 120 g cukru
- 1/4 soli
Do kremu
- 100 g kwaśnej śmietany
- 400 g twarogu
- 250 g mleka skondensowanego
- 50 g kakao
Na glazurze
- 60 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 40 ml mleka
Syrop
- 100 ml wody
- 50 g cukru
- 20 ml koniaku
Jak postępować:
1) Zaczynamy od zmieszania mąki, kakao, proszku do pieczenia, a także soli. Dokładnie wymieszać.
2) W drugiej misce ubij jajka z cukrem, śmietaną i olejem.
3) Następnie dodaj wszystkie suche składniki ciasta do masy jajecznej. Wszystko dokładnie wymieszaj i wylej na blachę do pieczenia, którą wyłożyliśmy papierem do pieczenia.
4) Piec w 200 stopniach przez około 13 minut.
5) Podczas pieczenia ciasta przygotujemy syrop. Po prostu mieszamy 50 g cukru w 100 ml wody i gotujemy na wolnym ogniu przez około 2 minuty. Dodaj 2 łyżki koniaku.
6) Gdy ciasto się upiecze i ostygnie, kroimy je na 4 równe części. Każdą część posyp naszym syropem.
7) Kontynuujemy ze śmietaną. Mieszamy śmietanę, twarożek, kakao, a także mleko skondensowane. Dokładnie wymieszaj i wypracuj przyjemny, gładki krem.
8) Teraz wystarczy ułożyć nasz deser. Na pierwszy talerz nałóż 1/3 naszego kremu. Następuje drugi arkusz ciasta i tak dalej.
9) Na koniec przygotuj lukier. Masło mieszamy z mlekiem i gotujemy w kąpieli wodnej. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż czekolada ładnie się rozpuści. Na koniec polej nasz deser tym deserem i pozwól mu ładnie stwardnieć. Zrobiliśmy!