Zimna jesienna aura zmienia nie tylko nasz nastrój, ale i nasze upodobania. Podaruj sobie filiżankę gorącej herbaty lub kawy, zrelaksuj się z rodziną i zaspokój słodkie podniebienia. Ten przepis na soczystą szarlotkę z budyniem waniliowym jest słuszny. Fantastyczny smak i możesz go przygotować bardzo szybko i łatwo.
Bez względu na to, czy lubisz kawę lub herbatę w samotności, czy też zapraszasz przyjaciół i rodzinę, każdy doceni słodkość w postaci tego pysznego deseru.
Czego potrzebujemy do szarlotki:
- 1 większe jabłko
Dla kremu budyniowego:
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 50 g cukru
Ciasto:
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 100 ml mleka
- 20 ml oleju
- 200 g mąki
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia (1 CL)
Jak postępować:
1) Najpierw ugotujmy śmietankę. Wymieszaj wszystkie składniki, włóż do garnka, dobrze wytrzyj i gotuj, aż zgęstnieje.
2) Przygotowany krem wlej do woreczka dekoracyjnego i ostudź. W międzyczasie przygotujemy ciasto.
3) Wbij jajka do miski i ubij trzepaczką. Ubij cukier, następnie mleko, a następnie olej. Następnie do ciasta stopniowo ubijamy mąkę i proszek do pieczenia.
4) Umyj jabłko, oczyść je z rdzenia, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do ciasta.
5) Do pieczenia używamy talerza o wymiarach 22 x 30 cm. Wykładamy go papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy ciasto. Następnie odcinamy końcówkę na torbie ozdobnej i tworzymy siatkę kremu na górze ciasta.
6) Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 35 minut.
7) Niech lekko ostygnie, a następnie posypujemy cukrem pudrem. Kroimy i możemy służyć.
Życzymy dobrego smaku!
Czy próbowałeś tego wspaniałego przepisu? Podziel się z nami wynikiem. Zrób zdjęcie swojego dzieła i wyślij je na nasz e-mail [email protected] . Dzięki