Przepisów na świąteczne ciasteczka nigdy nie wystarcza. Dlatego w dzisiejszym artykule przedstawiamy Wam świetny przepis na proste świąteczne kulki kokosowe, których nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. Każdy może przygotować te wspaniałe niewypiekane ciasteczka, ponieważ procedura jest jedną z łatwiejszych. Jeśli jesteś miłośnikiem kokosa, koniecznie zacznij je przygotowywać.
Przyjrzyjmy się, czego będziemy potrzebować i jak postępować w ich przygotowaniu.
Czego potrzebujemy do kulek kokosowych:
- 60 g masła w temperaturze pokojowej
- 120 g cukru pudru
- 70 g startego kokosa
- 30 g kakao, najlepiej typu holenderskiego
- 1 biały
- rum
Do pakowania:
- kokos
UWAGA: Ponieważ w poniższym przepisie zastosowano biały przepis, kulki należy zjeść w ciągu kilku dni, aby uniknąć zepsucia. Istnieje również możliwość zastąpienia białka syropem owocowym lub dodania większej ilości rumu.
Jak postępować:
1) Zmieszaj zmiękczone masło w misce z cukrem, kokosem, kakao i białkiem. W razie potrzeby dodajemy również rum i robimy z masy gładkie ciasto.
2) Z ciasta formujemy kulki, które następnie zawijamy w starty kokos. Kulki połóż luźno na tacy lub w koszach i ostudź.
Życzymy dobrego smaku!
Czy masz swój ulubiony przepis na słodycze? Podziel się z nami swoim przepisem. Wyślij go na nasz e-mail [email protected] . Dzięki