Strona główna PRZEPISY Roladki cappuccino z czekoladą, których nie może zabraknąć na świątecznym stole

Roladki cappuccino z czekoladą, których nie może zabraknąć na świątecznym stole

Tego świątecznego ciasteczka nie powinno zabraknąć na świątecznym stole za wszelką cenę. Niezależnie od tego, czy wolisz trzymać się tradycyjnych rodzajów, czy chcesz spróbować czegoś nowego, zawsze dobrze jest pomyśleć o pieczeniu z dużym wyprzedzeniem. Przygotuj w tym roku te rolki cappuccino z czekoladą, które smakują naprawdę wyśmienicie. Zobaczmy razem, czego będziemy potrzebować i jak postępować.

cappuccino rohlíčky s čokoládou, které nesmějí chybět na svátečním stole
Zdroj: mindmegette.hu

Czego będziemy potrzebować do bułek cappuccino z czekoladą:
50 g cappuccino instant (proszek)
50 ml gorącej wody
350 g mąki pszennej
szczypta soli
100 g mielonych orzechów włoskich
100 g cukru pudru
200 g masła
lukier czekoladowy, kokosowy lub orzechowy
Jak zamierzamy postępować:

1) Najpierw zacznij przygotowywać cappuccino od zalania proszku gorącą wodą i odczekania, aż ostygnie.

2) Do miski przesiej mąkę na cieście, dodaj szczyptę soli, zmielone orzechy, przesiany cukier puder i pokrojone w kostkę masło.

3) Dodajemy również schłodzone cappuccino i robimy gładkie ciasto, które wkładamy do lodówki – najlepiej na noc, ale przynajmniej na 2 godziny.

4) Następnego dnia, z około godzinnym wyprzedzeniem, wyjmujemy go z lodówki, aby go zostawić i przygotowujemy foremki i kawałek folii spożywczej (jeśli nie mamy wystarczającej ilości foremek, jest to bardzo praktyczny sposób, aby nie dostać formy brudne).

5) Wyłóż foremkę folią spożywczą, napełnij ciastem i wyciśnij ciasto. Wyjmujemy go więc z formy i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.

6) Namocz upieczone końce bułek w roztopionej czekoladzie i udekoruj tartym kokosem lub mielonymi orzechami.

Życzymy dobrego smaku!