Tego świątecznego ciasteczka nie powinno zabraknąć na świątecznym stole za wszelką cenę. Niezależnie od tego, czy wolisz trzymać się tradycyjnych rodzajów, czy chcesz spróbować czegoś nowego, zawsze dobrze jest pomyśleć o pieczeniu z dużym wyprzedzeniem. Przygotuj w tym roku te rolki cappuccino z czekoladą, które smakują naprawdę wyśmienicie. Zobaczmy razem, czego będziemy potrzebować i jak postępować.
Czego będziemy potrzebować do bułek cappuccino z czekoladą:
50 g cappuccino instant (proszek)
50 ml gorącej wody
350 g mąki pszennej
szczypta soli
100 g mielonych orzechów włoskich
100 g cukru pudru
200 g masła
lukier czekoladowy, kokosowy lub orzechowy
Jak zamierzamy postępować:
1) Najpierw zacznij przygotowywać cappuccino od zalania proszku gorącą wodą i odczekania, aż ostygnie.
2) Do miski przesiej mąkę na cieście, dodaj szczyptę soli, zmielone orzechy, przesiany cukier puder i pokrojone w kostkę masło.
3) Dodajemy również schłodzone cappuccino i robimy gładkie ciasto, które wkładamy do lodówki – najlepiej na noc, ale przynajmniej na 2 godziny.
4) Następnego dnia, z około godzinnym wyprzedzeniem, wyjmujemy go z lodówki, aby go zostawić i przygotowujemy foremki i kawałek folii spożywczej (jeśli nie mamy wystarczającej ilości foremek, jest to bardzo praktyczny sposób, aby nie dostać formy brudne).
5) Wyłóż foremkę folią spożywczą, napełnij ciastem i wyciśnij ciasto. Wyjmujemy go więc z formy i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
6) Namocz upieczone końce bułek w roztopionej czekoladzie i udekoruj tartym kokosem lub mielonymi orzechami.
Życzymy dobrego smaku!