Ten przepis na niewypiekane paluszki i kulki kokosowe, które przygotowuje się z jednej porcji, cieszy się u nas bardzo dużą popularnością. Pałeczki i kulki nie tylko świetnie smakują, ale również są bardzo łatwe w przygotowaniu. Jeśli więc chcesz przygotować domowe ciasteczka, ale nie chcesz spędzać na tym zbyt wiele czasu, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Czego będziemy potrzebować do paluszków i kulek kokosowych:
500 g startego kokosa
200 g mleka w proszku
2 puszki salki (można spróbować jedną partię salki zwykłej, a drugą salkę karmelową)
Łyżeczka aromatu rumu lub rumu
dalej:
20 g holenderskiego kakao
Jak zamierzamy postępować:
1) Wymieszaj wszystkie składniki ciasta na stałą, dobrze formującą się masę. Powinna działać naprawdę dobrze, jak plastelina.
2) Podziel masę na dwie części i wymieszaj kakao w jedną.
3) Następnie z obu części ciasta formujemy młotki, które możemy łączyć i przeplatać na różne sposoby.
Alternatywnie możemy ukształtować wałki tylko w jednym kolorze, to zależy od Ciebie.
4) Na koniec pokrój patyczki, zawiń je w starty kokos i gotowe. Możesz także kształtować kulki z materiału.
Życzymy dobrego smaku!