Nigdy dość przepisów na świąteczne ciasteczka. Każdy może przygotować te pyszne miodowe serca, ponieważ procedura jest jedną z łatwiejszych. Do ciasta możemy też dodać kakao, ale możemy zrobić je tylko z ciasta jasnego. Przy filiżance wspaniałej kawy poczujesz się jak w chmurze.
Czego będziemy potrzebować do miodowych serc:
mąka zwykła 220 g
cukier granulowany 100 g
jajka 1 szt
z 1 zł
soda oczyszczona ½ łyżeczki
masło 50 g
Jak zamierzamy postępować:
1) Włóż wszystkie składniki oprócz mąki do garnka i mieszaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
2) Wlej gorącą mieszankę na mąkę i zmiksuj na stałe ciasto, które odstawia się na 2 godziny.
3) Ciasto rozwałkować na maksymalnie 3 mm na wałku posypanym drobno mąką i wyciąć małe serduszka lub inne kształty.
4) Wycięte kształty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy przez 7 minut.
5) Pozwól im ostygnąć na blasze do pieczenia i po kilku minutach przenieś je na kratkę.
6) Schłodzone pozostają kruche i miękkie, nadają się do natychmiastowego wypełnienia dowolnym kremem lub dżemem.
7) Nadziewane serduszka moczymy w czekoladzie lub posypujemy słodyczami, a także możemy przykleić migdały lub orzechy włoskie. Po schłodzeniu pozostają kruche.
Życzymy dobrego smaku!