Bułki waniliowe to taki klasyk i nie może ich zabraknąć na żadnym świątecznym stole. W dzisiejszym poście przedstawiamy Wam świetny przepis, który przygotujesz nie tylko na Święta. Te bułeczki z kokosem pachną całe gospodarstwo domowe i gwarantujemy, że wszyscy się w nich zakochają.
Czego będziemy potrzebować do bułek waniliowych z kokosem:
250 g mąki pszennej
200 g masła
100 g kokosa
50 g cukru pudru
2 łyżki rumu – można dodać więcej
Do pakowania:
cukier puder
cukier waniliowy
Jak zamierzamy postępować:
1) Gładką mąkę przesiej przez sito, dodaj pokrojone w kostkę masło, kokos, rum, cukier puder i zrób kulkę ciasta.
2) Następnie zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
3) Po godzinie wyjmij ciasto na posypanym mąką blacie, uformuj wałek, pokrój na równe kawałki i uformuj bułki.
4) Możemy wziąć foremki na pomoc, ale możesz też kształtować w dłoniach.
5) Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku. Piec w 180 stopniach przez około 10 minut.
6) Po upieczeniu bułki powinny stać się złote.
7) Nie piec ich zbyt długo, aby nie stwardniały. Po upieczeniu zawiń je w mieszankę cukru pudru i waniliowego, a końce możesz zawinąć w czekoladę.
Życzymy dobrego smaku!