Jeśli zbliża się wizyta i nie wiecie, co szybko wymyślić na deser, ten dzisiejszy przepis jest dla was odpowiedni. Pokażemy wam, jak szybko przygotować pyszną włoską szarlotkę. Nie czekajcie na nic i przygotujcie się na przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący szef kuchni i kucharz może to zrobić!
Czego będziemy potrzebować:
2 – 3 żółtka
100 g cukru (+3 pl do sypania)
25 g masła (+ 25 g wlane)
125 ml mleka
1/3 ČL sól
cukier waniliowy
180 g mąki pszennej
1,5 l proszku do pieczenia
2-3 jabłka
cukier puder
Jak to zrobić:
1) Włóżcie żółtka do miski razem z cukrem i wymieszaj z pianką. Dodajcie roztopione masło, mleko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól i mąkę. Ponownie dokładnie ubij.
2) Formę wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie wylać ciasto i wygładzić.
3) Umyjcie jabłka, oczyść je, pokrój na pół i pokrój w średniej grubości plastry. Ułóżcie je równomiernie obok siebie na cieście.
4) Wlejcie roztopione masło na wierzch ciasta i posyp kryształowym cukrem.
5) Wstawcie do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180°C na 30-35 minut.