Ta szarlotka jest naprawdę królowa. To fantastyczny przepis, który możecie przygotować samodzielnie w domu. Połączenie tartego ciasta, bogatego farszu jabłkowego i śmietanki z pewnością wam oczaruje. Zobaczmy razem, czego będziemy potrzebować i jak postępować.

Czego będziemy potrzebować:
forma o wymiarach 25 x 16 cm
Na ciasto:
40 g cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 jajko
Do farszu jabłkowego:
3 większe jabłka
40 g cukru pudru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
70 ml wody
Do kremu:
500 ml mleka
70 g cukru pudru
2 jajka
60 g skrobi kukurydzianej
10 g cukru waniliowego
50 g masła
Jakto zrobić:
1) Do miski wsyp cukier, proszek do pieczenia, sól, przesianą mąkę i wszystko dobrze wymieszajcie. Następnie zetrzyj 100 g zimnego masła na grubej tarce, wymieszajcie, wymieszaj jajka i wyrób zwarte ciasto.
2) Podziel go na dwie nierówne części, około 2/3 i 1/3. Każdy kawałek ciasta zawinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażarce na około 30-40 minut.

3) W międzyczasie przygotuj farsz jabłkowy. Jabłka obrać, usunąć pestkę, pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Posypcie cukrem, cynamonem i dodaj wodę. Zagotujcie i gotujcie pod przykryciem do miękkości przez około 7 minut. Następnie obciążamy je wcześniej

4) Wlej 2/3 mleka do garnka i podgrzej na kuchence. W pozostałym mleku dokładnie wymieszajcie skrobię kukurydzianą i ubij cukier z jajkami i cukrem waniliowym do pianki w osobnej misce. Stopniowo dodawać mleko i skrobię kukurydzianą, cały czas mieszając. Teraz mieszającie wlej tę mieszankę do garnka z gorącym mlekiem. Zagotujcie gęstą śmietanę, przykryj folią spożywczą i ostudź.

5) Przygotowujemy arkusz, ew. kwadratowa forma, którą wykładamy papierem do pieczenia. Większy kawałek ciasta zetrzyj na dno na grubej tarce i równomiernie rozprowadź. Na warstwie ciasta równomiernie rozłożyć farsz jabłkowy i całość przykryć śmietaną. Wygładźcie śmietankę i zetrzyj na wierzch mniejsze ciasto.

6) Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 35 – 40 minut.
7) Po upieczeniu odstaw ciasto do całkowitego ostygnięcia, zdejmij brzegi formy i papier do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia w lodówce przez co najmniej kolejną godzinę. Najlepiej jednak pozostawić go na noc do ostygnięcia. Pokrójcie i podawajcie.
