Strona główna PRZEPISY Niesamowita szarlotka – Połączenie tartego ciasta, farszu jabłkowego i śmietanki!

Niesamowita szarlotka – Połączenie tartego ciasta, farszu jabłkowego i śmietanki!

Ta szarlotka jest naprawdę królowa. To fantastyczny przepis, który możecie przygotować samodzielnie w domu. Połączenie tartego ciasta, bogatego farszu jabłkowego i śmietanki z pewnością wam oczaruje. Zobaczmy razem, czego będziemy potrzebować i jak postępować.

zdj: РЕЦЕПТЫ НАТАЛИ

Czego będziemy potrzebować:

forma o wymiarach 25 x 16 cm

Na ciasto:

40 g cukru pudru

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200 g mąki pszennej

100 g zimnego masła

1 jajko

Do farszu jabłkowego:

3 większe jabłka

40 g cukru pudru

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

70 ml wody

Do kremu:

500 ml mleka

70 g cukru pudru

2 jajka

60 g skrobi kukurydzianej

10 g cukru waniliowego

50 g masła

Jakto zrobić:

1) Do miski wsyp cukier, proszek do pieczenia, sól, przesianą mąkę i wszystko dobrze wymieszajcie. Następnie zetrzyj 100 g zimnego masła na grubej tarce, wymieszajcie, wymieszaj jajka i wyrób zwarte ciasto.

2) Podziel go na dwie nierówne części, około 2/3 i 1/3. Każdy kawałek ciasta zawinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażarce na około 30-40 minut.

zdj: РЕЦЕПТЫ НАТАЛИ

3) W międzyczasie przygotuj farsz jabłkowy. Jabłka obrać, usunąć pestkę, pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Posypcie cukrem, cynamonem i dodaj wodę. Zagotujcie i gotujcie pod przykryciem do miękkości przez około 7 minut. Następnie obciążamy je wcześniej

zdj: РЕЦЕПТЫ НАТАЛИ

4) Wlej 2/3 mleka do garnka i podgrzej na kuchence. W pozostałym mleku dokładnie wymieszajcie skrobię kukurydzianą i ubij cukier z jajkami i cukrem waniliowym do pianki w osobnej misce. Stopniowo dodawać mleko i skrobię kukurydzianą, cały czas mieszając. Teraz mieszającie wlej tę mieszankę do garnka z gorącym mlekiem. Zagotujcie gęstą śmietanę, przykryj folią spożywczą i ostudź.

zdj: РЕЦЕПТЫ НАТАЛИ

5) Przygotowujemy arkusz, ew. kwadratowa forma, którą wykładamy papierem do pieczenia. Większy kawałek ciasta zetrzyj na dno na grubej tarce i równomiernie rozprowadź. Na warstwie ciasta równomiernie rozłożyć farsz jabłkowy i całość przykryć śmietaną. Wygładźcie śmietankę i zetrzyj na wierzch mniejsze ciasto.

zdj: РЕЦЕПТЫ НАТАЛИ

6) Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 35 – 40 minut.

7) Po upieczeniu odstaw ciasto do całkowitego ostygnięcia, zdejmij brzegi formy i papier do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia w lodówce przez co najmniej kolejną godzinę. Najlepiej jednak pozostawić go na noc do ostygnięcia. Pokrójcie i podawajcie.

zdj: РЕЦЕПТЫ НАТАЛИ